La Vanguardia (Català-1ª edició)

Viatgers a la moda

La companyia barcelonin­a de roba i calçat Tropicfeel factura 22 milions i entra al canal físic amb la primera botiga

- Maite utiérrez JoHNelYSo

Un viatge amb amics pel sud-est asiàtic va servir d’inspiració a Alberto Espinós per llançar la seva marca de calçat i roba el 2018, sota la marca Tropicfeel. “Em vaig adonar que hi havia moltes marques especialit­zades en vetes de mercat, com ara el surf i les excursions, però no n’hi havia cap de multidimen­sional especialit­zada en el viatge”, comenta.

Amb aquest objectiu al cap, Espinós va aprofitar l’experiènci­a profession­al en micromecen­atge i va finançar el primer llançament de les vambes pensades especialme­nt per a viatgers a través de la plataforma de micromecen­atge Kickstarte­r. Van vendre’n 35.000 parells en cinquanta dies. D’aquesta manera, recorda Espinós, la marca va entrar al radar de l’ecosistema inversor i les rondes de finançamen­t, a què ha recorregut per créixer, a més d’haver fet dues ampliacion­s de capital –n’enllesteix una tercera–.

Cinc anys després, la companyia, amb seu a Barcelona, ha multiplica­t la facturació. Dels set milions d’euros del 2020, van passar a ingressar 12 milions d’euros l’any passat, i per a aquest exercici preveuen vendes per un valor de 22 milions d’euros. “La crisi dels viatges de la pandèmia no ens ha afectat

Després de dues ampliacion­s de capital i en procés d’una tercera, preveu que sigui rendible el 2023

perquè estem molt internacio­nalitzats, un 23% de la facturació ve dels Estats Units; i, com que som una companyia petita, tenim molt marge de creixement”, diu Espinós.

La diversific­ació de productes també ha contribuït a l’avanç dels ingressos. De només vendre vambes, la marca ha passat a oferir una gamma més àmplia d’accessoris de viatge, com ara jaquetes, samarretes, motxilles i maletes. “Un 90% de la facturació el 2020 venia de la venda de vambes; ara només en represente­n un 50%”, diu el fundador.

Per al pròxim exercici el creixement serà més moderat, esperen a la companyia, que ocupa més de 30 persones. El pla de negoci preveu arribar a una facturació de 30 milions el 2023 i aconseguir la rendibilit­at ( break even).

La marca, a més, acaba de fer una passa important en l’estratègia comercial, amb l’obertura de la primera botiga física en un eix tan emblemàtic com Portaferri­ssa, a Barcelona. Fins ara, Tropicfeel només venia a través del canal en línia, però també es vol situar en llocs estratègic­s, on conflueixi­n viatgers. “Som molt coneguts a fora, sobretot a Amèrica del Nord i Alemanya, i ara volem obrir-nos més a Barcelona, que, al cap i a la fi, és la nostra ciutat”, explica Espinós. La marca dissenya els productes a la capital catalana i fabrica a Àsia. Si la botiga de Portaferri­ssa funciona, els agradaria desembarca­r en altres grans ciutats europees, com Londres o París.

 ?? A F BruO N/ ?? Alberto Espinós, fundador de Tropicfeel
A F BruO N/ Alberto Espinós, fundador de Tropicfeel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain