La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un bon pas endavant

- Jordi Juan Director

Pedro Sánchez va fer ahir un altre valent pas endavant en el procés de pacificaci­ó del conflicte polític a Catalunya. Fa dies ja li recomanàve­m rematar la feina que va iniciar amb la concessió dels indults als líders independen­tistes del procés. I ara, després de molts dubtes i vacil·lacions, sembla disposat a anul·lar el delicte de sedició, segons va anunciar en una entrevista a Antonio García Ferreras a La Sexta. A falta de concretar els detalls que suposarà aquesta derogació, la mesura contribuir­à sense cap mena de dubte a la normalitza­ció de la vida política catalana que es va veure trasbalsad­a per les males decisions dels líders independen­tistes catalans, la manca de diàleg amb el Govern central d’aleshores i la dura resposta consegüent de la justícia. Amb aquesta decisió ni se cicatritza­ran les ferides obertes fa cinc anys ni se solucionar­à el problema de fons, però permetrà asserenar el clima polític i social i que la negociació i el diàleg pendent es puguin abordar amb molts menys condiciona­nts damunt la taula.

Sánchez, el seu Govern i el PSOE ja poden anar obrint el paraigua per suportar la pluja de crítiques que rebrà per aquesta mesura, malgrat que fa mesos que escalfa l’opinió pública amb tota classe de globus sonda sobre el tema. És fins a cert punt comprensib­le que en molts llocs d’Espanya costi d’entendre la mesura i pot ser un regal perquè l’oposició pugui utilitzar-la com a arma electoral per erosionar el PSOE. Prepareu-vos per sentir qualsevol cosa aquests pròxims dies contra el Govern central. Per això és important que Sánchez faci pedagogia i expliqui bé els motius que l’han empès a fer-ho.

A l’altra banda, a Catalunya, la notícia pot ser un triomf d’Esquerra i de la seva estratègia pactista en contraposi­ció a les posicions més frontistes de Junts. Fa mesos que els republican­s proven d’aconseguir aquest acord i han posat en joc tota la seva credibilit­at en una taula de diàleg que semblava estancada. Quan se sàpiguen bé els detalls del que suposa aquesta mesura i en finalitzi la tramitació, Esquerra podrà fer callar moltes boques. No obstant això, esperem a conèixer-ne la lletra petita, però l’anunci de Sánchez ja no té marxa enrere.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain