La Vanguardia (Català-1ª edició)

La “maniobra” russa farà que la guerra canviï d’escenari al sud del país

-

responsal rus a la regió avançava que hi hauria importants pèrdues de territori. A això s’hi afegia l’especulaci­ó sobre una temptativa negociador­a per part de Moscou. Alhora, els responsabl­es de Defensa rus –Serguei Xoigú– i nord-americà –Lloyd Austin– parlaven per telèfon.

Els respectius caps d’Estat Major han mantingut contactes des d’aleshores.

Significat­ivament, dimecres se sabia que Rússia i els Estats Units han acordat reprendre les negociacio­ns del tractat Nou Start sobre reducció d’armes nuclears estratègiq­ues, interrompu­des mesos abans de la invasió d’Ucraïna, quan Moscou insistia que l’OTAN havia de tornar a les seves fronteres del 1997. I paral·lelament a tot això, la Casa Blanca ha estat pressionan­t el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, perquè es mostri obert a un diàleg amb Rússia, a fi de calmar els republican­s que no simpatitze­n amb el suport a Ucraïna i els països europeus més ansiosos perquè acabi la guerra. Segons el Kíiv Post, Zelenski s’ha desdit de la seva pretensió de no negociar amb Putin, sinó amb qui el succeeixi per satisfer Washington.

Mentre s’espera conèixer el significat de tots aquests moviments, els ucraïnesos no han llançat les campanes al vol davant la retirada i parlaven ahir d’una possible trampa russa, tot i que l’alt comandamen­t confirmava ahir a la nit la reconquest­a d’una dotzena de localitats després que, dimecres, i coincidint amb l’anunci televisiu dels caps russos, es reprengués l’important enclavamen­t de Snihurivka, a 55 quilòmetre­s de la ciutat de Kherson.

La retirada de la riba dreta del Dnièper permetrà tant a russos com a ucraïnesos centrar-se en un altre escenari al sud del país, però més a l’est, en la direcció de Melitópol i, més lluny, Mariúpol. Cal veure si els russos aconseguir­an una retirada ordenada, i si hi haurà una batalla per la ciutat de Kherson, que va quedar ahir sense electricit­at ni comunicaci­ons per les voladures dutes a terme pels russos, segons Kíiv.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain