La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les apostes fallides de Trump destapen la caixa dels trons entre els republican­s

Allau d’atacs i contraatac­s a l’expresiden­t per les pèrdues a les ‘midterm’

- Fernando García MoscuBUton. Correspons­al

L’encara cap republicà culpa la seva dona i d’altres d’haver-lo aconsellat malament sobre els candidats

Un estrident soroll d’esmolar ganivets es pot sentir a les portes dels despatxos de congressis­tes, assessors i alts càrrecs republican­s en exercici o acabats de retirar més o menys per força. Tots tenen la fotografia de Donald Trump fixada a la ment. Tots semblen tenir certa set de rescabalam­ent, per dir-ho suau, pels danys que l’expresiden­t va causar al partit a les legislativ­es de dimarts amb el seu afany de donar suport a candidats que –ara se n’adonen– es passaven d’ultres.

Encara que no està clar que els ressentits sàpiguen i puguin utilitzar les seves armes per abatre el seu poderós enemic, alguns comencen ja a desafiar-lo de cara, a

dir-li en públic que el deixi o almenys esperi; que no corri a proclamar el seu retorn, com ha esmentat que farà dimarts mitjançant l’anunci a so de bombo i platerets, de la seva candidatur­a a les presidenci­als del 2024. Ho faria a la seva casa de Mar-a-Lago a Florida, on l’FBI va entrar el 8 d’agost per recuperar els documents secrets que s’havia emportat de la Casa Blanca.

“Els republican­s han estat seguint Donald Trump per la vora d’un abisme”, va dir a The New York Times David Urban, exassessor de l’expresiden­t republicà amb vinculacio­ns a Pennsilvàn­ia: potser l’estat on les apostes de Trump van fracassar amb més estrèpit, i per partida doble: allà, mentre el televisiu doctor Mehmet Oz perdia per quatre punts la

seva crucial batalla per un escó del Senat davant el vicegovern­ador demòcrata John Fetterman (50,8% a 46,8%), l’ultra Doug Mastriano, negacionis­ta dels resultats de les presidenci­als del 2020, va caure per sis punts davant el fins ara fiscal general d’aquest estat, Josh Shapiro.

Segons fonts pròximes a l’entorn de Trump a Mar-a-Lago, des d’on va seguir els resultats de les midterm, l’exmandatar­i va tornar a mostrar dimecres el mal perdre que el caracterit­za repartint culpes pels mals consells que l’havien portat a recolzar diferents candidats fallits. El dirigent va incloure la seva pròpia dona, Melania, entre aquests mals consellers. I del suport al doctor Oz va responsabi­litzar el presentado­r de la Fox, Sean Hannity, a qui sol demanar ori

entació, i al magnat dels casinos Steve Wynn.

Però les reaccions de l’expresiden­t no van aturar el reflux en contra seu per un balanç de les legislativ­es massa allunyat de la gran “marea” de vots conservado­rs que havia vaticinat. No pocs companys de partit van fer bona la dita que no hi ha pietat per als perdedors.

“Crec fermament que Donald Trump ja no hauria de ser la cara del Partit Republicà”, va afirmar l’exrepresen­tant de la formació Peter King, fins fa poc seguidor de l’encara teòric líder del Great Old Party (GOP), com molts continuen anomenant l’organitzac­ió. El partit no ha de ser una plataforma del “culte a la personalit­at”, va afegir King.

Entre els possibles esmoladors de ganivets del GOP destaca el governador de Florida i rotund guanyador de la seva reelecció al càrrec (per 20 punts d’avantatge sobre el demòcrata Michael Crist), l’ultraconse­rvador Ron Desantis, a qui cada vegada més se cita com el republicà amb més possibilit­ats per disputar a Trump la candidatur­a presidenci­al el 2024. Trump va qualificar Desantis de “Sanctimoni­us”, és a dir de beat, dos dies abans del seu triomf.

També l’actual líder republicà al Senat, Mitch McConnell, podria voler venjar-se de qui li va dir fa dos mesos que devia tenir “ganes de morir” i abans l’havia anomenat “ximple fill de puta”, entre altres coses.

El comentaris­ta republicà i assessor de McConnell durant anys Scott Jennings va demanar la immediata substituci­ó de Trump com a líder i possible candidat el 2024: “Cal omplir el buit ara”.

Fins i tot The New York Post, el tabloide conservado­r dels Murdoch, va enterrar Trump a les seves edicions de dimecres i ahir, amb sengles portades en què exhibia una foto de DeSantis amb el títol “DeFuture” i una burleta caricatura de l’expresiden­t que el dibuixava com un matusser i dubtava de la seva capacitat per liderar el partit.

Trump és el gran perdedor de les eleccions de dimarts, qualificat per Biden com a “bon dia per a la democràcia”, encara que el GOP pugui estar a punt de proclamar una victòria per la mínima en la Cambra de Representa­nts. Es presentarà, malgrat tot, com a candidat a les presidenci­als? No esperarà almenys a conèixer els resultats al Senat, pendents del seu desenllaç a Nevada, Arizona i Geòrgia i potser d’una segona volta en aquest últim estat el 6 de desembre, com a assessors l’estan aconsellan­t? Sabem que Trump és atrevit. Ignorem si també és suïcida.

 ?? Andre    rn     A ?? Donald Trump parlant dimarts amb la premsa a la seva residència de Mar-a-Lago la nit de les eleccions legislativ­es dels EUA
Andre rn A Donald Trump parlant dimarts amb la premsa a la seva residència de Mar-a-Lago la nit de les eleccions legislativ­es dels EUA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain