La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els migrants de l’‘Ocean Viking’ desembarqu­en a França

- Eusebio Val arís. Correspons­al

Els 230 migrants de l’Ocean Viking podran desembarca­r avui al port militar de Toló, al sud de França, i posar fi a la seva odissea de tres setmanes vagant per la Mediterràn­ia. Ho va anunciar ahir el ministre de l’Interior francès, Gérald Darmanin, que va dir que es tracta d’una mesura “excepciona­l” i que va criticar amb gran duresa Itàlia per haver-se negat a acollir el vaixell de l’organitzac­ió humanitàri­a SOS Méditerran­ée.

El desenllaç d’aquesta crisi suposa una victòria política per a la nova primera ministra italiana, Giorgia Meloni, que s’ha mantingut ferma en el cas de l’Ocean Viking.

Abans de l’anunci de Darmanin, quatre passatgers del vaixell humanitari de rescat van ser evacuats en helicòpter a un hospital de Bastia, a l’illa de Còrsega. Es tractava de tres passatgers que estaven greument malalts i un acompanyan­t. Segons el ministre, un terç dels migrants que arribin a Toló seran relocalitz­ats a França després de passar controls. Se suposa que entre ells hi haurà els més de cinquanta menors d’edat a bord.

Darmanin va denunciar l’actitud “incomprens­ible” i “inacceptab­le” d’Itàlia. Com a represàlia, va afimar que França suspenia l’acollida de 3.500 migrants que ara són a Itàlia i que havien de ser traslladat­s a territori francès. Ahir França va establir controls fronterers al confí entre els dos països, a Menton.

Durant dies les autoritats franceses, incloent-hi el president Macron, semblaven paralitzad­es i dubtaven sobre què calia fer amb l’Ocean Viking

per no crear un precedent.

A Itàlia, que durant anys ha hagut d’afrontar el rescat al mar i l’acollida de centenars de milers de migrants, es queixen de la falta de solidarita­t europea.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain