La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden i Xi tindran el primer cara a cara dilluns a la cimera del G-20

Els presidents dels Estats Units i la Xina parlaran sobre Taiwan i Rússia a Bali

- Ismael Arana

Joe Biden i Xi Jinping es veuran les cares personalme­nt dilluns que ve, per primera vegada des que el líder demòcrata va arribar a la Casa Blanca el gener del 2021. Fins ara, els presidents dels EUA i la Xina han mantingut només cinc trobades virtuals –per videoconfe­rència o telèfon–, tot i que sí que s’havien vist en persona en dues ocasions quan Biden era el vicepresid­ent de Barack Obama i Jinping era el seu homòleg, com a número dos de Hu Jintao.

La cita tindrà lloc dilluns durant la cimera del G-20 a Bali (Indonèsia), i a l’agenda hi haurà el conflicte de Taiwan amb la Xina i la invasió russa d’Ucraïna, segons va informar ahir la secretària de Premsa de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre.

Els dos presidents es reuniran per “discutir els esforços per mantenir i aprofundir les línies de comunicaci­ó” entre els dos països i per “treballar junts on s’alineïn els nostres interessos, especialme­nt en els desafiamen­ts transnacio­nals”, va indicar Jean-Pierre en un comunicat.

Biden ja va declarar dimecres que tenia la intenció de discutir amb Xi les creixents tensions entre Washington i Pequín sobre Taiwan –que el règim comunista considera part del seu territori–, la política comercial de la Xina i la relació amb Rússia, entre altres temes.

“El que vull fer amb ell (Xi) quan parlem és que cada un exposi quines són les nostres línies vermelles i entendre el que ell creu que són els interessos nacionals crítics de la Xina, i el que jo sé que són els interessos crítics dels Estats Units”, va afirmar Biden. “I determinar si estan en conflicte o no”, va afegir el mandatari dels Estats Units.

Sobre la taula hi haurà la guerra d’Ucraïna. Fins al moment, la Xina s’ha abstingut en gran mesura de criticar Rússia, però alhora també ha evitat subministr­ar armes a Moscou. Respecte a l’ambigüitat xinesa, Biden va dir dimecres que Putin i Xi “han estat guardant una mica les distàncies”.

D’altra banda, la tensió entre Washington i Pequín sobre Taiwan va augmentar des de la visita que la presidenta de la Cambra de Representa­nts, Nancy Pelosi, va fer a Taiwan a l’agost.

Tot i que no figura oficialmen­t a l’agenda de la reunió, un altre tema que enfronta les dues potències és el conflicte entre les dues Corees. Washing

Tots dos líders han parlat cinc vegades des que Biden va arribar a la Casa Blanca, però cap en persona

Biden vol aclarir amb Xi quines són les “línies vermelles” i els “interessos crítics” de les dues potències

ton considera que la Xina no ha utilitzat la seva influència sobre Corea del Nord per frenar-ne l’actitud bel·licista. En aquest sentit, Biden mantindrà diumenge a Bali una reunió amb els líders de Corea del Sud i el Japó.

 ?? Li Gasg / AP ?? Xi Jinping (en primer pla), vestit de campanya, visitant dimecres la seu de la Comissió Militar Central de la Xina
Li Gasg / AP Xi Jinping (en primer pla), vestit de campanya, visitant dimecres la seu de la Comissió Militar Central de la Xina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain