La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els talibans prohibeixe­n l’accés de les dones a parcs i gimnasos

- KABUL Reuters

Els talibans han prohibit aquesta setmana l’accés a parcs i gimnasos a les dones a l’Afganistan. És l’últim decret per retallar els drets i llibertats de les dones des que van prendre el poder fa més d’un any.

Des que van aconseguir Kabul l’agost del 2021, i malgrat les promeses inicials, els talibans han anat limitant els drets de les dones. Han prohibit que les nenes vagin a l’escola secundària, han restringit les dones de la majoria de les àrees profession­als i els han ordenat que es vesteixin tapades del cap als peus als espais públics.

La recent prohibició d’accedir a parcs i gimnasos s’ha implementa­t perquè els ciutadans estaven ignorant les ordres de segregació de gènere i les dones no estaven fent servir el hijab requerit, segons un portaveu del Ministeri de Virtut i Vici, Muhammad Akef Mohajer.

“Quan una mare ve amb els seus fills, se’ls ha de permetre entrar al parc, perquè aquests nens han de jugar i estar entretingu­ts”, va declarar a Reuters una resident de Kabul, la Masooma, a qui se li va prohibir accedir a un parc d’atraccions on havia planejat portar el seu net. “Els vaig insistir molt, però no ens van permetre entrar al parc, i ara estem tornant a casa”, va afegir.

Dos operadors de parcs, que van demanar mantenir-se en l’anonimat, van afirmar que els funcionari­s talibans els havien dit que no permetessi­n que les dones entressin als parcs.

El portaveu del ministeri va assegurar que el Govern havia “fet tot el possible” per evitar el tancament de parcs i gimnasos per a dones: imposar la segregació de gènere. “Però desafortun­adament, les ordres no van ser obeïdes i les regles van ser violades, i vam haver de tancar parcs i gimnasos per a les dones”, va declarar Mohajer.

Els talibans han intentat imposar la seva interpreta­ció extremista de la llei islàmica des que van agafar les regnes de l’Afganistan, però algunes dones als centres urbans ignoren la regla i se’ls ha permès treballar a les oficines governamen­tals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain