La Vanguardia (Català-1ª edició)

El diàleg a Veneçuela es reactiva gràcies a Macron i al petroli

- Robert Mur Barcelona

Tot i que va aparentar ser improvisad­a, no va ser casual la breu trobada entre Nicolás Maduro i Emmanuel Macron dilluns durant la Cimera del Clima d’Egipte. El president francès va accedir a saludar el líder chavista perquè encapçala una iniciativa perquè Govern i oposició veneçolans dialoguin de cara a les eleccions del 2024. Però en el rerefons hi ha el petroli veneçolà.

Macron impulsa una reunió a porta tancada entre chavisme i oposició avui a la capital francesa, durant el tercer Fòrum de París sobre la Pau. La delegació del Govern estarà encapçalad­a pel president de l’Assemblea Nacional, Jorge Rodríguez, i la de l’oposició per l’exdiputat Gerardo Blyde. “El continent s’està recomponen­t”, va dir Macron a Maduro. “Això sortirà molt bé”, li va assegurar el líder chavista, sobre la cita de París. Macron també li va dir que li trucaria per “començar un treball bilateral que sigui útil per al país i la regió”.

Fins a la guerra d’Ucraïna, Maduro era un empestat per a les potències internacio­nals. Però el petroli fa miracles. Veneçuela té les reserves de cru més grans del món i l’actual insegureta­t energètica ha fet del país caribeny una cobejada fitxa geopolític­a malgrat la proximitat del chavisme amb Putin.

A la cimera del G-7 a Alemanya al juny, l’Elisi va emetre una declaració en què deixava clar que “el petroli veneçolà també ha de poder tornar al mercat”. “Veneçuela està a punt per rebre totes les empreses franceses que vulguin venir a produir petroli i gas per al mercat europeu, per al mercat mundial”, va respondrel­i Maduro.

D’altra banda, la premsa argentina informava ahir que el president Alberto Fernández – que avui participar­à en el fòrum de París– manté diàleg amb Macron per llançar juntament amb altres països una proposta de pau per a Ucraïna.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain