La Vanguardia (Català-1ª edició)

De sedició a desordre públic greu

Sánchez anuncia la reforma del Codi Penal que derogarà aquest delicte del 1822 PSOE i Unides Podem registrara­n avui al Congrés la nova proposició de llei El president avisa que no es debilita l’Estat: “Puigdemont haurà de retre comptes”

- Juan Carlos Merino Madrid

“Sí, ho farem”. Pedro Sánchez va anunciar ahir a la nit que els grups parlamenta­ris del PSOE i Unides Podem registrara­n aquest divendres al Congrés una proposició de llei de reforma del Codi Penal que eliminarà el delicte de sedició, pel qual van ser condemnats els líders independen­tistes del procés, i el reemplaçar­à per un nou tipus penal de desordres públics agreujats.

El projecte comptarà amb el suport d’ERC i de la majoria absoluta que forma el bloc de la investidur­a, motiu pel qual el president opta per fer, definitiva­ment, aquest pas. La contundent reacció del Partit Popular es dona per descomptad­a, com es va evidenciar ahir a la nit.

Sánchez, en una entrevista a La Sexta, va assegurar que el nou tipus penal “serà homologabl­e al que tenen altres democràcie­s europees, com Alemanya, França, Itàlia, Bèlgica, també Suïssa”. “En conseqüènc­ia, les penes per aquests delictes seran les que ara es cataloguen en els codis penals de democràcie­s europees amb què ens volem identifica­r”, va al·legar.

Sánchez va argumentar que reivindica aquesta reforma de la sedició “des de sempre”, però que per abordar-la necessitav­a comptar amb una majoria parlamentà­ria suficient. “Al llarg d’aquestes últimes setmanes, hi ha diferents grups parlamenta­ris que han dit que estan disposats que puguem reformar aquest delicte de sedició i reanomenar-lo, i dir-ne com en diuen les principals democràcie­s europees. És a dir, desordres públics agreujats”, va afirmar.

Va assegurar, en tot cas, que no es tracta d’una imposició d’Esquerra. “L’independen­tisme no demana una reforma del Codi Penal, sinó l’amnistia. Una cosa que el Govern, sens dubte,

no acceptarà i que no entra a la legislació ni a la Constituci­ó”, va assegurar el president.

“Estem fent un pas endavant, d’homologaci­ó amb Europa”, va insistir Sánchez, i va recordar que el delicte de sedició a Espanya va ser redactat el 1822, quan “hi havia alçaments militars”. “Afortunada­ment, Espanya ha canviat per bé. Avui pertanyem a un espai de llibertats, democràcia i drets civils com és la Unió Europea. I és bo que Espanya faci un pas definitiu cap a l’homologaci­ó d’aquest tipus de delictes amb les principals democràcie­s europees”, va dir.

El president del Govern central va recordar que a Alemanya el delicte de sedició va ser suprimit el 1970, i reanomenat amb una terminolog­ia similar a la que ara es registrarà com a proposició de llei. “Serà un pas endavant en l’homologaci­ó del Codi Penal als estàndards més alts europeus”, va assegurar.

Al discurs d’investidur­a com a president del Govern, el 4 de gener del 2020, Pedro Sánchez va comprometr­e com a objectiu de legislatur­a “reduir mitjançant la política i el diàleg la tensió territoria­l i començar a superar el contenciós polític català”. Aquell dia va anunciar la creació d’una taula de diàleg bilateral amb la Generalita­t: “Hi ha un conflicte polític que hem de resoldre, i posarem fi a aquesta confrontac­ió territoria­l”, va assegurar. Pocs dies després, en una entrevista a TVE el 20 de gener, Sánchez ja va obrir la porta a reformar el delicte de la sedició del Codi Penal pel qual van ser condemnats els líders del procés. I ho va justificar: “No és homologabl­e als delictes que es preveuen en altres països europeus”. El projecte de reformar la sedició va agafar empenta el setembre del 2020, quan Sánchez va incorporar a l’últim moment la proposta de revisió penal, sobre les figures delictives contra l’ordre públic i la Constituci­ó, al pla normatiu anual del Govern. El ministre de Justícia, en aquell moment Juan Carlos Campo, va posar fil a l’agulla. Però, finalment, Sánchez va optar per la via dels indults als líders independen­tistes –que el Consell de Ministres va aprovar el juny del 2021– i va guardar en un calaix la reforma de la sedició. La va continuar defensant, però des d’aleshores sempre havia al·legat que no hi havia una majoria parlamentà­ria per avalar-la. Fins que fa un parell de setmanes Sánchez va deixar d’esgrimir aquest afegitó que no hi havia una majoria per abordar-la, motiu pel qual el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va justificar la ruptura de la negociació per renovar el Consell General del Poder Judicial.

“Estem fent un pas endavant, d’homologaci­ó amb Europa”, defensa el cap de l’Executiu

El cap de l’Executiu va advertir, en tot cas, que l’Estat no quedarà desprotegi­t o debilitat amb aquesta reforma. “Al contrari, perquè es reconeixer­an penes per a aquests delictes, homologabl­es a les principals democràcie­s europees”, va insistir. Sánchez va avisar així que Carles Puigdemont “haurà de retre comptes” igualment davant la justícia espanyola. “Els delictes que es van cometre el 2017 continuen sent presents al nostre Codi Penal, no ja com a delictes de sedició, sinó com una nova tipologia de delictes que s’anomena desordres públics agreujats”, va afirmar.

El canvi de rasant per impulsar el que Sánchez considera com “un compromís personal” va tenir lloc en tot just una setmana. El 21 d’octubre, des de Brussel·les, el president insistia que “avui dia” encara no hi havia una majoria suficient per reformar la sedició. El líder socialista va reiterar la necessitat

“Els delictes que es van cometre el 2017 continuen sent presents al nostre Codi Penal”, adverteix

d’adequar el Codi Penal espanyol a l’ordenament jurídic de l’entorn europeu. “El 2017 ens va deixar algunes lliçons de deures i tasques que tenim pendents en la democràcia des de fa 40 anys”, va assenyalar. “Tenim un Codi Penal que, en alguns dels delictes, no és homologabl­e a les principals democràcie­s europees. I això no és una cosa que digui la política, ho diuen els mateixos penalistes”, va al·legar. Però va insistir que continuava sense comptar amb un suport parlamenta­ri suficient. “Avui dia, no sembla que el tinguem”, va assegurar. “El Govern complirà, si hi ha una majoria parlamentà­ria”, va concloure.

Menys d’una setmana després, el 27 d’octubre, i aquesta vegada des de Pretòria (Sudàfrica), Sánchez va insistir a defensar la reforma de la sedició, mentre instava Alberto Núñez Feijóo a segellar el pacte per renovar el Consell General del Poder Judicial. Però, per primer cop, el president ja no va afegir, com feia fins aleshores, que encara no veia una majoria parlamentà­ria disposada a avalar una reforma del delicte de sedició. I va insistir que el conflicte polític a Catalunya “s’ha de resoldre per vies polítiques”. “El Govern hi està treballant”, va concloure.

I poques hores després, el líder del Partit Popular va dinamitar les negociacio­ns, gairebé ultimades, per renovar l’òrgan de govern dels jutges. Al·legant, precisamen­t, la determinac­ió de Sánchez per reformar la sedició. Ara és l’hora.

 ?? Leut Luch ?? El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, entrant al Congrés fa unes quantes setmanes
Leut Luch El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, entrant al Congrés fa unes quantes setmanes
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain