La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un altre pas cap a la desinflama­ció

- Lola García

Els indults i la reforma de la sedició sempre van ser al full de ruta de Pedro Sánchez. La seva aprovació depenia de dos factors principals: l’evolució de l’independen­tisme a Catalunya i el cost polític per al PSOE.

Primer va pensar que reformar la sedició era la via més innòcua per provar d’apaivagar el conflicte català després de l’esquinçame­nt del 2017. Però ERC no hi va estar interessad­a, ja que no creia factible que el PSOE acceptés eliminar-la de cop, i donar suport a la rebaixa de les penes era acceptar l’existència del delicte. Per això Sánchez va optar pels indults, tot i que va esperar fins que s’hagués complert un terç de les condemnes per no incomodar tant els jutges del Suprem, a més de buscar el moment que va considerar menys lesiu per als seus interessos.

Ara el rumb de la política catalana no sembla que hagi de desbordar-se a curt termini per nous intents unilateral­s de separació. El cost polític dels indults s’ha demostrat assumible per al PSOE. És més, Sánchez creu que pot fer servir la canalitzac­ió de la tensió a Catalunya com un argument electoral més a tot Espanya. I, en tercer lloc, l’últim intent de pactar amb el PP la renovació del Poder Judicial ha fracassat, per tant, no interferei­x en la decisió.

Sent així, tot s’ha precipitat les últimes setmanes. ERC va posar com a condició per aprovar els pressupost­os la derogació de la sedició i va rebre un no per resposta a la Moncloa. Però els últims dies, després de la ruptura entre Sánchez i Feijóo sobre el Poder Judicial, les negociacio­ns van donar el seu fruit.

El procedimen­t és senzill. Una proposició de llei del PSOE i Podem per fer que la tramitació sigui més ràpida, ja que si fos un projecte de llei per canviar el Codi Penal necessitar­ia l’informe del Consell d’Estat i més temps. En segon lloc, es deroga el delicte de sedició, que apareix com a tal en alguns països però no en d’altres. És el caramel perquè ERC pugui vendre el seu èxit davant l’independen­tisme més radical que li recrimina excessiva aquiescènc­ia amb el PSOE. I en tercer lloc, s’habilita un altre delicte agreujat de desordres públics que pogués servir per a un cas semblant, tot i que amb penes més baixes que les que es van fer servir per condemnar els líders del procés. De fet, s’ha recorregut a la mateixa sentència del Suprem per definir què va passar el 2017 i redactar el nou “delicte de desordres públics agreujat” que s’ajusti a aquells fets. La proposta de PSOE i UP serà que la pena màxima en aquest cas sigui de cinc anys. Les condemnes dels presos del procés van oscil·lar entre els 8 i els 13 anys.

S’obre així la porta per al retorn dels líders independen­tistes que van fugir a Bèlgica i Suïssa. També els indultats podran sol·licitar la revisió de la seva condemna davant el jutge Marchena, que haurà de discernir quant de temps d’inhabilita­ció han de complir per cada delicte, ja que els va condemnar per sedició i malversaci­ó. Serà el Suprem qui dictarà si dirigents com Oriol Junqueras o Jordi Turull es poden presentar a pròximes eleccions. També quedarà pendent si es retoca el delicte de malversaci­ó. Però serà un altre capítol del llarg procés de “desinflama­ció” que ja dura cinc anys.

El nou delicte que substituei­x el de sedició tindrà penes màximes de cinc anys

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain