La Vanguardia (Català-1ª edició)

Esquerra veu acreditada l’estratègia de diàleg amb el Govern central

Aragonès celebra la supressió de la sedició i la creu “indispensa­ble”

- Àlex Tort Barcelona

El silenci és or. El Govern i ERC han estat molt previnguts i han anat amb molt de tacte a l’hora de pronunciar-se sobre qualsevol avenç i concreció en la via de la desjudicia­lització. El delicte de sedició té, pel que sembla, els dies comptats. La màxima ha estat la discreció. Fins i tot en ocasions han fet mutis, sobretot quan més s’ha especulat sobre la qüestió.

Avui ja poden presumir de la seva estratègia i respondre les bufetades de la resta de l’independen­tisme, que li ha retret fins ara els escassos resultats de la taula de diàleg. Si res no es torça, la derogació del delicte de sedició, malgrat ser a canvi d’un altre de desordres públics agreujat, és la pedra angular dels avenços en “matèria antirepres­siva”. I qui sap si és només la primera de les pedres.

Ni els indults ni la rebaixa de les fiances del Tribunal de Comptes a una trentena d’ex alts càrrecs de la Generalita­t s’han reconegut públicamen­t com a fruits de la negociació amb la

Moncloa. Ara, amb la probable eliminació de la sedició ERC té un argument a esgrimir. De pes, en sentit judicial i polític, ja que en pot sortir reforçada.

Al Govern central se li obren de bat a bat les portes dels pressupost­os generals. Però que caigui aquest delicte no és suficient per a ERC. Tampoc per als càrrecs i acusats per altres delictes, com la malversaci­ó. Aquest últim afecta Carles Puigdemont, però també els republican­s Josep Maria Jové i Lluís Salvadó,

considerat­s arquitecte­s de l’1-O.

ERC buscarà alguna cosa més, però ara la satisfacci­ó és evident. I més quan des de les seves files reconeixen que s’han sentit sols, amb Junts i la CUP negant la taula de diàleg i apostant directamen­t per la confrontac­ió amb l’Estat. “L’eliminació del delicte de sedició és un pas indispensa­ble en la desjudicia­lització”, va reaccionar el president. “Valorem molt positivame­nt la supressió del delicte de sedició”, va comunicar Esquerra ahir a la nit. El partit va fer-se fort. Va recordar que no hauria estat possible sense la taula de diàleg.

Tot i així, s’autoimpose­n prudència. No diguis blat que no sigui al sac, i encara ben lligat. Els republican­s són ara a un pas de veure com es materialit­zen els compromiso­s de Pedro Sánchez. Si tira endavant, des

Els republican­s creuen que els canvis poden tenir efecte en els tribunals europeus

apareixerà el principal delicte polític que l’independen­tisme s’ha esforçat a assenyalar que no té parió a Europa.

La derivada més important i clau és que, amb la seva eliminació, la formació republican­a entén que la clatellada del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) a Espanya pot ser de campionat quan es pronunciï sobre el procedimen­t judicial que va condemnar per l’1-O els líders independen­tistes.

 ?? Alejandro Garcia / EFE ?? Aragonès, Jové i Vilalta ahir al Parlament de Catalunya
Alejandro Garcia / EFE Aragonès, Jové i Vilalta ahir al Parlament de Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain