La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cinc incògnites en la reforma de la sedició

Els detalls de la proposta han d’aclarir com afecta els independen­tistes condemnats i els fugits

- Carlota Guindal Madrid

L’anunci del president del Govern espnayol, Pedro Sánchez, de substituir el delicte de sedició per un altre de desordres públics agreujat obre unes quantes incògnites.

Com af a a a a !a o m a " #

Els nou líders independen­tistes condemnats estan indultats per aquest delicte, però només per la pena de presó i no per la inhabilita­ció. Fins ara el delicte de sedició comportava una inhabilita­ció del mateix temps que la condemna.

Fins que no es vegi el text que presentara­n avui el PSOE i Unides Podem amb la proposta per substituir la sedició pel desordre públic agreujat no serà possible saber si el nou delicte també comporta inhabilita­ció. Tot i això, encara que no el comporti, sis dels nou condemnats també tenien el delicte de malversaci­ó de cabals públics, que comporta penes de 10 a 20 anys d’inhabilita­ció. Els únics que sortirien més ben parats –en el cas de la inhabilita­ció– són els expresiden­ts de les entitats sobiranist­es ANC i Òmnium Cultural Jordi Sánchez i Jordi Cuixart i l’expresiden­ta del Parlament Carme Forcadell.

$%& a f ' a'a (' % a )%"' m#

Ara per ara tot continua igual fins que la reforma del Codi Penal quedi definitiva­ment aprovada. Llavors, la Sala Penal del Tribunal Suprem, presidida per Manuel Marchena, que va jutjar els líders independen­tistes, haurà de recalcular la condemna en cas que no impliqui la inhabilita­ció o que el nou delicte comporti condemnes més baixes.

) a"a' * a"a+ ' * a " a#

Pedro Sánchez va explicar a l’entrevista a La Sexta que el delicte de sedició es substituir­à pel de desordres públics agreujats. Això significa que el nom desapareix, però segons el cap de l’Executiu la penalitzac­ió no desapareix, sinó que s’emmotlla als estàndards europeus.

Fonts jurídiques expliquen que serà clau el que quedi reflectit en l’exposició de motius de la reforma. Si en el text es recull que no és una derogació sinó una substituci­ó, es podrà traslladar a les condemnes de Junqueras i els altres vuit líders independen­tistes.

$%& "a a am P% , mo -o. 'a/ 0% a'a o a a !% !a #

Amb l’eliminació de la sedició, s’obre la incògnita de com els pot afectar. En el cas de Puigdemont, la Fiscalia també demana per a ell malversaci­ó de cabals públics, de manera que la pena encara serà prou elevada perquè sigui lliurat i enviat a presó

en espera del judici. En el cas de Rovira, que no té la malversaci­ó, serà clau analitzar els detalls del text que finalment quedi aprovat per conèixer fins a quin punt se la pot responsabi­litzar.

1" a'2 a 3 a a " ' a ' + 4 #

Els quatre fiscals del Suprem encarregat­s del cas ja es plantegen que una vegada desaparegu­i la sedició podran tornar a reclamar el delicte de rebel·lió per als que van fugir. La raó és que el tipus de desordres públics no engloba el que va passar durant els dies 6 i 7 de setembre del 2017 al Parlament, quan es van aprovar les lleis de desconnexi­ó. La sentència del Tribunal Suprem fixa aquest moment com un dels fets nuclears per justificar el delicte de sedició. Fonts fiscals expliquen a aquest diari que aquells fets no poden encaixar-se en el delicte de desordres públics, cosa que els faria tornar a la seva petició inicial de rebel·lió.

 ?? Emilia Gutiérre ?? Manuel Marchena, president de la sala del Suprem, jutge del procés
Emilia Gutiérre Manuel Marchena, president de la sala del Suprem, jutge del procés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain