La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una mirada a les lleis europees

-

Cri7tina )8n Barcelona

Comparar el delicte de sedició amb la regulació en altres països és un puzle de difícil encaix que mostra el seu desajust amb les lleis europees. Una anàlisi que, en canvi, no passa amb la rebel·lió, que sí que pot comparar-se amb altres ordenacion­s. “El nostre problema –assenyala Ujala Yoshi, professora de Dret Penal (UB)– és que, per una qüestió històrica, la sedició està regulada com una rebel·lió en petit”.

Per acostar-se a aquesta comparació, es pot prendre com a referència Alemanya, on el delicte semblant a la sedició es va eliminar el 1970. Avui es podria enquadrar en el delicte de resistènci­a, que suposa una pena de privació de llibertat de tres anys. Però alhora, el codi alemany preveu els delictes d’“alta traïció” contra la federació o els estats federats, on encaixaria el delicte de rebel·lió espanyol.

La professora Yoshi assenyala que s’ha de tenir en compte que al Codi Penal el capítol sobre la sedició està sota el títol “delictes contra l’ordre públic” i la rebel·lió correspon al títol “contra la Constituci­ó”, dos conceptes molt diferents. Una qüestió fonamental, perquè és incongruen­t que un delicte contra l’ordre públic porti penes tan altes. Aquí rau un dels principals motius de les diferents penes, que a Espanya arriba als 15 anys.

Per l’advocat Xavier Melero, una de les variacions importants es basa a especifica­r si hi ha violència o no. En països com Itàlia o França no s’entén com a delicte si no hi ha violència, un aspecte fonamental a l’hora d’analitzar la situació dels polítics condemnats pel procés.

✚ 95:;9<=9

El delicte semblant a sedició es va eliminar el 1970 i avui pot vincular-se al de resistènci­a, amb una pena de 3 a 5 anys. En canvi, el delicte d’alta traïció, vinculat a la rebel·lió, pot portar penes de 10 anys a cadena perpètua.

✚ >(?5>9

La sedició és difícil de traslladar. Hi ha el delicte de violència i resistènci­a a un funcionari, amb penes de fins a set anys. Si es fan servir armes, arriba fins als 15.

P1-(@G95

És el país amb penes més ajustades a la sedició espanyola, tot i que menors. Al delicte de coaccions i pertorbaci­ó d’òrgans constituci­onals, que pot arribar als 8 anys

✚ 3-9

El delicte d’atemptat seria el més semblant a sedició, en què, comesa en reunió, tindria una pena de 3 anys. Pel que fa als paral·lelismes amb rebel·lió, la pena seria de 15 anys.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain