La Vanguardia (Català-1ª edició)

La batalla de Madrid

- TRANSBORDA­MENT, MONCLOA Fernando Ónega

Les campanyes electorals que venen, a més de llargues, seran cruentes. El panorama s’està omplint de killers. Poques vegades s’havia vist un afany tan descarat de destrossar l’adversari. I tot apunta que s’arribarà a les eleccions, a totes, amb un to semblant al de Biden davant les últimes dels Estats Units: “A les urnes s’hi juga la democràcia”. No el model econòmic. No una política educativa, sanitària o fiscal. No una manera d’entendre la moral pública: s’hi juga la democràcia mateixa. Només cal sentir Isabel Díaz Ayuso acusant el PSOE de voler l’oposició a la presó, com a Nicaragua. Només cal escoltar com els portaveus de Pedro Sánchez situen Núñez Feijóo a l’extrema dreta, arrossegat pel sector més radical del seu partit. Aquesta és la tècnica electoral del combat ferotge que es va iniciar quan les enquestes van començar a proclamar vencedor l’“efecte Feijóo”.

Primera batalla, la de Madrid. En les eleccions del maig, qui guanyi Madrid sembla que ho haurà guanyat tot i quedarà en disposició de guanyar les generals. No és així, i la història ho demostra, però el valor simbòlic és indiscutib­le. Per tant, Madrid és la prioritat absoluta per a Sánchez. Per conquerir la capital, una ministra llampant. Per conque

rir la comunitat, no serà menys. I davant hi ha the queen, la dona sense pèls a la llengua, la populista de dretes, la lideressa. Punt feble? Si no n’hi ha, es fabrica. Però resulta que n’hi ha: durant molt de temps es va covar el virus del malestar sanitari i va créixer fins a desbordar les estructure­s oficials. L’enquesta de Sigma Dos, publicada dimecres, és la primera que demostra com aquest virus va calar en la societat: la sanitat de Madrid preocupa més que la inflació.

Al marge de la transcende­nt incidència en la salut, ja tenim un argument electoral, que s’engrandirà amb manifestac­ions i vagues de bates verdes i blanques i amb el fals estendard de la privatitza­ció. L’esquerra no pot malgastar aquesta oportunita­t. I si serveix per crucificar Feijóo amb raó o sense, no se’n parli més.

No s’entén com una dona tan astuta, previsora i intel·ligent no va veure venir aquest tsunami i va tirar endavant reformes que serien objecte de protestes sindicals. Potser és que la pandèmia va deixar un territori d’emprenyame­nts que desborda qualsevol governant. Potser és que va cuidar més els bars que els ambulatori­s. O potser és que manté la seva estratègia: Ayuso és en política per fer caure Sánchez, socialisme o llibertat. Per això el seu discurs és tan dur amb l’inquilí de la Moncloa. I per això la Moncloa té un objectiu: dos (Ayuso i Feijóo) pel preu d’un.

Però Feijóo no dirà cap paraula contra Isabel. Sap que el PP és la suma de moderats com Juanma Moreno, fogosos com Ayuso i temperats com ell. I qui sap: potser Ayuso és la reencarnac­ió d’Alfonso Guerra, que fa la guerrilla mentre Feijóo es reserva el discurs d’Estat. Que el té, sens dubte, però la fullaraca i els bassals en què es fica no el deixen veure. I aquesta és la lliçó: si Ayuso és Guerra, Feijóo ha de ser González.

 ?? ??
 ?? Dani Duch ?? Isabel Díaz Ayuso
Dani Duch Isabel Díaz Ayuso

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain