La Vanguardia (Català-1ª edició)

El mercat persa

- Joan Esculies

Segur que s’hi han fixat. Darreramen­t quan es parla de la nostra dècada prodigiosa (2012-2022) es diu que ha estat “un fracàs col·lectiu”. Això segur. Ara, repression­s i justícies esbiaixade­s al marge, un fracàs en què uns, molts, han tingut més responsabi­litat que uns altres. Perquè n’hi ha hagut uns que bo i veient que el carro anava pel camí del pedregar en cap moment no han alçat ni el dit, ni la mà per fermar el matxo i alertar el carreter. I, mentrestan­t, han deixat que als qui l’alçaven, pocs, els diguessin de tot. Quan, a més, la majoria d’aquests no gesticulav­a desitjant que el carro s’estimbés, sinó precisamen­t perquè ho volien evitar.

I bé, ja està, ja ha passat. Uns i altres que s’abracin. Del que es tracta ara és de mirar endavant i de no tornar-se a equivocar. Aquests dies a més d’un la remodelaci­ó de govern —com cada vegada que n’hi ha— li deu haver evocat un mercat persa. A uns se’ls acomiada pel color de la samarreta sense valorar la feina feta i a d’altres se’ls ofereix taula parada mentre no n’equivoquin el color. I encara n’hi ha que troben que això de la plaça Sant Jaume és una institució autonomist­a, abominable i detestable, que frena el nostre sant alliberame­nt nacional, però ni renuncien a pensions, ni a oficines, ni a col·locar-s’hi quan poden perquè, ja se sap, la Generalita­t és una empresa que mai no tanca.

D’entre tots els col·lectius que participen en el mercat, n’hi ha dos d’especialme­nt sensibles: els acadèmics i els periodiste­s. Els uns perquè han de parir idees crítiques per afrontar el present i el futur de la societat amb certes garanties. Els altres perquè han de mantenir-se ferms per demanar a la política que reti comptes de la seva gestió. Per aconseguir-ho des d’una certa independèn­cia de criteri, però, aquests col·lectius han de desenvolup­ar la seva funció des d’una posició digna, lluny de la precarieta­t laboral.

D’altra banda, quan els perses posen damunt la taula càrrecs amb sous mai abans somiats, sobretot els elements més joves es veuen temptats i universita­ts i mitjans es descapital­itzen. Perquè els que inicien una carrera investigad­ora o periodísti­ca no van al govern per traslladar-hi la seva experiènci­a i coneixemen­t, sinó a sobreviure-hi. I, una vegada trobat recer, tornar a la intempèrie de grat és difícil. Aviat s’aprèn que la carrera es pot fer per altres vies.

Aquest desajust perjudica tothom, però té solució: reclamar més inversió en educació superior i subscriu

Càrrecs amb sous amb què no es podia ni somiar descapital­itzen universita­ts i mitjans

re’s a la premsa perquè uns puguin pensar amb llibertat i els altres ser ulls i veu de la ciutadania, fent amb solvència allò que la societat necessita que facin. Mentre el seu horitzó sigui apropar-se al poder per surar, tots els carros imaginats s’estimbaran pel pedregar.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain