La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya i Brussel·les es proposen tancar l’acord sobre Gibraltar aquest any

Alvares presenta a la UE el pacte de mínims que vol aconseguir amb Londres

- Beatriz Navarro Badrrel·les. Correspons­al

Per primera vegada des que fa gairebé dos anys madrid i Londres van firmar l’acord de Cap d’Any sobre la situació de Gibraltar després del brexit, tant el Govern espanyol com la Comissió europea es declaren optimistes sobre la possibilit­at de traslladar aquell consens en un tractat internacio­nal que faci efectius compromiso­s com la retirada del reixat, la incorporac­ió del Penyal a la zona schengen així com l’establimen­t de controls a l’aeroport i el port.

“Les negociacio­ns van bé, bastant bé, fins i tot”, va afirmar ahir el ministre d’exteriors, José manuel Albares, en una entrevista amb diversos mitjans europeus celebrada a brussel·les. “Al costat britànic, ara hi veiem un desig genuí d’assolir un acord, un desig que en el cas d’espanya sempre hi ha estat”, va explicar abans de reunir-se amb el vicepresid­ent de la Comissió europea, maros Šefčovič, responsabl­e dels contactes amb el regne Unit.

Alvares va transmetre al negociador europeu “una proposta completa d’acord” sobre els temes que afecten la relació bilateral entre espanya i el regne Unit

i li va demanar d’“intensific­ar” els contactes amb Londres sobre la resta de temes que s’inclouran en l’acord europeu. La resposta va ser positiva, l’objectiu és resoldre els assumptes pendents les properes setmanes. “estem preparats per accelerar el ritme de les negociacio­ns amb vista a trobar solucions als principals problemes abans de final d’any”, va anunciar la Comissió europea després de la trobada.

La proposta d’acord presentada per Albares és el mínim indispensa­ble que el Govern espanyol considera que ha d’incloure l’acord europeu amb Londres sobre Gibraltar, que afecta àmbits que són de competènci­a comunitàri­a i brussel·les negocia directamen­t. madrid manté, recordem, capacitat de veto sobre el tractat internacio­nal entre la Ue i el regne Unit. el text presentat ahir afecta l’aeroport de

Gibraltar i es basa en les múltiples converses bilaterals dels últims mesos.

madrid, en concret, vol pactar els termes en què la policia espanyola podrà actuar a l’aeròdrom i el port, l’aplicació del dret europeu en els vols internacio­nals des del Penyal i la situació de la base militar. Les dues parts han intercanvi­at documents i espanya veu la base per crear “una zona de prosperita­t compartida per a Gibraltar i el Camp de Gibraltar”.

“esperem que ens diguin que sí, però per ballar un tango fa falta ser dos”. Ara més que mai, la pilota és a la teulada britànica, afirma espanya. “estem en un moment en què he demanat a la Comissió que intensifiq­uin els contactes i es pugui començar a redactar”, va declarar el ministre a la premsa espanyola després de reunir-se amb Šefčovič.

Madrid demana a la Comissió que acceleri els contactes amb el Regne Unit sobre els temes generals

La comunicaci­ó sobre l’estat de les negociacio­ns bilaterals havia estat fins ara molt discreta i la Comissió va rebre de bon grat les notícies espanyoles. els senyals positius d’espanya sobre Gibraltar arriben en paral·lel a l’anunci de dublín d’avenços importants en les negociacio­ns amb Londres sobre irlanda del nord. Ara, diuen a brussel·les, només falta que parli rishi sunak, el nou premier britànic.

 ?? UE ?? Reunió entre Albares i Šefčovič ahir a Brussel·les
UE Reunió entre Albares i Šefčovič ahir a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain