La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Parlament evidencia la solitud d’ERC com a únic suport del Govern

PSC, comuns i la CUP s’uneixen a Junts per constatar la pèrdua de confiança d’Aragonès

- ulio Hurtado Barcelona

El divorci entre ERC i Junts al Govern es va certificar ahir, una vegada més, al Parlament, que va evidenciar la solitud d’un Executiu que només disposa del suport dels 33 diputats republican­s des de l’abrupta sortida dels postconver­gents.

Els antics socis ja són adversaris declarats i Junts va sotmetre a votació una moció l’únic punt de la qual constatava “la pèrdua de confiança de la majoria” que va permetre la investidur­a de Pere Aragonès.

Socialiste­s, comuns i la CUP es van sumar a la iniciativa, que es va aprovar per 78 vots a favor, mentre que ERC s’hi abstenia, al costat de Ciutadans i PP, amb la intenció de mostrar que la minva de suports del president és el resultat de l’abandoname­nt de Junts, en funció del criteri de la seva militància, i no de la gestió del Govern, en què els consellers postconver­gents s’haurien estimat més continuar.

El portaveu de Junts, Josep Rius, va ser l’encarregat de defensar la moció, ideada per assenyalar Aragonès com el president del Govern “més dèbil de la història recent” i retreure a ERC que s’hagi quedat “sola” per “no complir els acords” i “no ser de confiança”.

Descartada la qüestió de confiança que li reclamaven els seus exsocis amb l’argument que generaria inestabili­tat, els republican­s van provar de defensar-se amb la introducci­ó d’esmenes destinades a atribuir a Junts la precària minoria en què es troba el Govern. “Ni se’ls ha fet fora ni se’ls ha expulsat. S’han inventat una consulta interna per justificar la seva sortida”, va replicar la portaveu d’ERC, Marta Vilalta.

Els socialiste­s van posar el dit a la nafra del Govern, la debilitat del qual s’ha vist recentment reflectida en el rebuig d’algunes lleis i la retirada d’iniciative­s parlamentà­ries per no perdre-les. “Aragonès ha de decidir què vol fer”, va advertir la portaveu del PSC, Alícia Romero, que va instar el president a buscar nous aliats per aprovar els pressupost­os.

Els comuns també es van preguntar què proposa ERC per a Catalunya després de la ruptura amb Junts i es van oferir per negociar els comptes. “Davant les seves baralles, les nostres esperances i les nostres

realitats”, va dir David Cid.

La CUP va secundar la moció sense deixar de marcar distàncies amb els seus promotors pel fet que es “dobleguen als interessos oligàrquic­s de Madrid” en projectes com l’ampliació de l’aeroport, segons va retreure Dolors Sabater al grup de Junts.

Ciutadans va instar a presentar una moció de censura en lloc de la moció “ridícula” que es va debatre ahir, tal com la va qualificar Anna Grau. I la portaveu del PP, Lorena Roldán, va manifestar la mateixa desconfian­ça cap al Govern en solitari d’ERC que cap a l’anterior, de coalició amb Junts.

Junts acusa el Govern de “no complir” i “no ser de confiança” i vol que Aragonès plantegi una qüestió de confiança

 ?? Adr nA   r ?? ERC es va abstenir a la moció presentada pels seus exsocis de Junts
Adr nA r ERC es va abstenir a la moció presentada pels seus exsocis de Junts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain