La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les tecnològiq­ues i el canvi de cicle

-

els acomiadame­nts massius anunciats per meta (Facebook, instagram i WhatsApp), per Twitter i per altres companyies tecnològiq­ues de silicon valley, com stripe o Lyft, així com la decisió d’Amazon de congelar la contractac­ió de personal, reflecteix­en un canvi d’era al sector punta de l’economia. durant la pandèmia hi va haver un increment enorme de l’activitat del sector tecnològic, que va comportar un augment de la contractac­ió de personal per fer front a l’auge del comerç electrònic, del teletrebal­l, del teleenseny­ament, de les cadenes de televisió a la carta i de les comunicaci­ons en línia. Aquest gran ús de les tecnologie­s de la comunicaci­ó, però, al contrari del que s’esperava, no s’ha mantingut amb el retorn progressiu a la normalitat i l’activitat ha caigut. Les companyies del sector, per tant, han iniciat un replegamen­t per ajustar els costos, principalm­ent laborals, i defensar la productivi­tat i la rendibilit­at.

La reducció del volum de negoci l’agreuja, ara, la frenada econòmica i el risc d’una dura recessió, que ja ha començat als estats Units, a causa de la intensa pujada dels tipus d’interès que apliquen els bancs centrals per intentar combatre l’elevada inflació. Això provoca que la contractac­ió de publicitat per part dels grans anunciants, que és una important font d’ingressos de les companyies tecnològiq­ues, també s’hagi començat a reduir. Aquesta inversió publicitàr­ia tam

Ajustos laborals per reduir costos a causa de la caiguda del negoci i la por de la recessió

bé és més baixa perquè, a més, s’ha de repartir entre la nova competènci­a que els ha sorgit als grans del sector, amb l’èxit de noves xarxes socials com TikTok, mastodon i d’altres.

en aquest escenari, hi ha grans companyies, com meta i Twitter, que es troben en ple procés de transforma­ció del model de negoci sense que de moment ofereixin unes perspectiv­es clares d’èxit. en el cas de meta, la visió que va tenir el propietari, mark Zuckerberg, d’apostar per la realitat virtual amb l’anomenat metavers, no s’acaba de concretar en aplicacion­s de nou negoci. el nou propietari de Twitter, elon musk, per la seva banda, encara no ha obtingut la confiança dels mercats ni dels usuaris davant les reformes que vol introduir en aquesta –fins ara– influent xarxa social. Ahir mateix, musk va alertar que venen temps difícils per al sector.

Aquest escenari, que els mercats financers ja havien anticipat, ha causat inquietud entre els inversors, i les accions de les empreses del sector tecnològic han registrat caigudes intenses en les valoracion­s durant els últims mesos i setmanes, tot i que, en canvi, han valorat positivame­nt els ajustos de plantilla. L’era dels beneficis i de les valoracion­s estratosfè­riques en constant creixement ha arribat a un final que s’espera temporal, almenys mentre l’economia no remunti, ja que amb tota probabilit­at el sector tecnològic tornarà a marcar el ritme de la innovació. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain