La Vanguardia (Català-1ª edició)

El petó de Trump i Putin

- Màrius Carol

Avílnius (Lituània), hi ha un enorme grafiti en un mur on donald Trump i vladímir Putin estan a punt de besar-se, però en realitat el que intercanvi­en és el fum de la marihuana. sentint aquests dos personatge­s, de vegades un pensa que algunes de les coses que diuen o fan són el resultat del que fumen més de l’aconsellab­le per a la seva salut i la de tots. escoltar que Putin amenaça repetidame­nt amb el botó nuclear i sentir una rèplica de Trump en una televisió britànica dient que biden és un feble i que, si fos el president, li respondria que els estats Units tenen moltes més armes i prou poder submarí per planxar rússia, només contribuei­x a atemorir el planeta.

Per un moment, he pensat en la distòpia que Trump hagués estat reelegit i hagués hagut d’afrontar la invasió d’Ucraïna. vull recordar

Espanta pensar com estaria Ucraïna (i la UE) amb l’expresiden­t a la Casa Blanca

que Trump va demanar ajuda a Putin perquè els seus hackers recuperess­in correus electrònic­s de Hillary Clinton que poguessin perjudicar-la en les eleccions presidenci­als. i fins i tot aquest mateix any li va sol·licitar al president rus (al qual fins fa poc anomenava “el meu amic”) que li passés informació sobre uns pagaments efectuats a moscou a un fill de Joe biden per intentar arruïnar la carrera de l’inquilí de la Casa blanca. i no només això, Trump repeteix que l’oTAn és una institució sense futur, cosa que a Putin li sona a música celestial.

És possible que amb Trump al poder Ucraïna estaria ocupada i el país trossejat. i la Ue debilitada en extrem, mentre als seus socis bàltics la roba no els tocaria a l’esquena. Un dels intel·lectuals trumpistes, J. d. vance, ha escrit sense rubor: “Utilitzar el poder dels estats Units per fer-li la feina bruta a europa és una idea pèssima”.

L’analista polític José ignacio Torreblanc­a deia a El Mundo que cada dia que passa l’oTAn s’assembla més a una aliança entre europa i el Partit demòcrata. i segurament té tota la raó. Per això és una bona notícia que biden hagi salvat els mobles en les eleccions de dimarts. els eUA i la Ue són aliats estratègic­s que estan obligats a treballar junts si volem que el món sigui un lloc més lliure i segur.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain