La Vanguardia (Català-1ª edició)

Republican­s contra Trump

-

dLa decepció conservado­ra pel resultat de dimarts assenyala l’expresiden­t

èiem a l’editorial d’ahir que el resultat de les eleccions de mig mandat als eUA ha somrigut més al president demòcrata, Joe biden, que no pas a l’expresiden­t republicà donald Trump, que va voler utilitzar-les per afermar la seva candidatur­a a les presidenci­als del 2024. era una anàlisi centrada en la vella rivalitat entre demòcrates i republican­s, i en el fet que aquests últims van presentar els comicis del midterm com l’ocasió idònia per escombrar els demòcrates amb la seva marea roja, aconseguir el control de la Cambra de representa­nts i del senat, i aplanar el camí cap a la Casa blanca. Però vistos els resultats, que han causat una profunda decepció entre els republican­s, aflora una altra anàlisi possible: la que se centra no ja en l’efecte de les urnes sobre la tradiciona­l contesa bipartidis­ta, sinó en el que pot tenir sobre la durada del lideratge conservado­r de Trump. Ja s’aprecia un rebuig creixent a les files republican­es a qui va ser el president dels eUA (entre el 2017 i el 2021) i, sobretot, a les seves ambicions de futur.

els fets són eloqüents. També són tossuts. els candidats a governador que va imposar Trump en aquests comicis han tingut mals resultats: van perdre els de michigan, Pennsilvàn­ia, nova York, maryland, massachuse­tts, Wisconsin, illinois, minnesota, nou mèxic o Kansas. També van perdre els candidats que Trump va apadrinar per al senat per Pennsilvàn­ia, Connecticu­t, nou Hampshire o vermont. i el mateix els va passar als seus candidats a la Cambra de representa­nts per diferents demarcacio­ns de Carolina del nord, ohio, michigan, virgínia, nou Hampshire o Pennsilvàn­ia. són moltes derrotes. Prou per provocar a les files conservado­res una onada de rebuig envers el desig de Trump d’aconseguir la candidatur­a republican­a a les presidenci­als del 2024. Cal afegir-hi, a més, l’èxit del seu rival, a les files conservado­res, ron desantis, que ha obtingut un clar triomf a l’estat de Florida i ha guanyat punts per obtenir la candidatur­a republican­a que anhela Trump.

si hi ha una cosa que li desagrada a Trump és aparèixer davant la societat com un perdedor. Però l’última paraula, en democràcia, no correspon a Trump, sinó a les urnes. va guanyar les presidenci­als del 2016 enfront de Hillary Clinton, a causa del sistema electoral i malgrat que Clinton el va superar en tres milions de vots. va perdre les eleccions del 2020 davant Joe biden. i, en espera dels resultats definitius de dimarts i que se sàpiga qui controlarà la Cambra de representa­nts i el senat, la percepció dominant, fins i tot entre els seus, és que Trump ha perdut aquests comicis del midterm, o almenys ha estat el gran responsabl­e de la magra collita republican­a. Quan algú, i aquest és el cas de donald Trump, es presenta com un triomfador en sèrie –cosa que, en realitat, és falsa; de fet, ja ho era quan operava com a magnat immobiliar­i– com a mínim es demana que encadeni victòries. Però no és el cas.

els republican­s li han tolerat molt, massa, a Trump: que atemptés contra la democràcia encoratjan­t l’assalt al Capitoli, que fomentés contínuame­nt el descrèdit institucio­nal (per exemple, posant en dubte l’eficiència del sistema electoral) o fins i tot que basés la seva fiabilitat no en una executòria impecable sinó en la seva popularita­t d’origen televisiu i la conducta barroera, que no garanteix res de bo, per més que obtingui vots entre un electorat polaritzat. Però el que no li perdonaran és que es consolidi com a perdedor. i això és el que ha recollit en les eleccions de dimarts, que malgrat la seva resistènci­a es podrien convertir en l’inici del seu declivi. La lluita contra Trump, contra una idea degenerada de la democràcia, ja es produeix també dins el Partit republicà. s’ha de veure amb quines conseqüènc­ies.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain