La Vanguardia (Català-1ª edició)

El consol dels demòcrates

- Lluís Foix

El consol de Joe Biden en comprovar que la derrota demòcrata havia estat menys severa del que presagiave­n les enquestes i els analistes és una de les claus de les eleccions nord-americanes de mig mandat. Ni Biden ni Trump no es presentave­n però el president es va sentir guanyador i l’expresiden­t va reaccionar com un derrotat.

El que estava en joc dimarts és si la mentida preval sobre la veritat en uns temps en què les notícies falses circulen en totes direccions i són acceptades com a versemblan­ts per amplis públics desinforma­ts. La veritat, escrivia George Steiner, està condemnada a un exili permanent i és en la política, abans i ara, on els fets s’amaguen més si perjudique­n un governant. El desprestig­i dels polítics neix bàsicament de la utilitzaci­ó de la mentida o de les mitges veritats.

L’any 2016 el Brexit va guanyar al Regne Unit i Donald Trump va sortir elegit president dels Estats Units. A les dues campanyes es va recórrer per guanyar sense escrúpols a menti

La indiferènc­ia a la veritat ha influït en els populismes apareguts en moltes democràcie­s

des molt gruixudes, unes falsedats que el temps ja s’ha encarregat de desautorit­zar.

La indiferènc­ia a la veritat en les dues democràcie­s més sòlides ha tingut una gran repercussi­ó en els populismes autoritari­s que estan recorrent el planeta. El Brexit no ha millorat la vida dels britànics i el pas de Trump per la Casa Blanca es va convertir en un malson per a molts nordameric­ans que van quedar perplexos pels “fets alternatiu­s” que van substituir l’evidència com que hi havia menys assistènci­a a la sessió inaugural del president, el gener del 2017. La veritat, en el mandat de Trump, va ser una versió més, no l’única, de la realitat. L’assalt al Congrés no va ser res més que desautorit­zar amb violència els resultats que van donar la victòria a Biden el 2020.

Els resultats de dimarts demostren que el centrisme també existeix en el votant republicà que no ha avalat gaires candidats trumpistes que encara neguen els resultats del 2020 i han difós versions conspirado­res sobre tot el que va en contra de les seves visions fantasiose­s de la política. The Washington Post es va entretenir a anotar les més de 30.000 mentides del mandat de Trump. S’entén el consol de Biden, tot i haver perdut, perquè el trumpisme ha sortit més afeblit del que s’esperava. Però sense el suport del Congrés ho tindrà molt difícil per acabar el mandat. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain