La Vanguardia (Català-1ª edició)

Comensals o víctimes

- Francesc-Marc Álvaro

Truco per telèfon per reservar taula en un restaurant barceloní dels que ofereixen bons plats a un preu raonable i essent fidels a la millor tradició del menú diari de qualitat, sense enganyifes ni impostures, sense concession­s a les modes efímeres. Em refereixo a la cuina honesta, elaborada amb ofici i bon producte, que permet gaudir de sabors que formen part de la nostra memòria. El propietari, amable, m’avisa que intenti reservar amb més antelació, ja que “ara tenim molta més gent, cada vegada hi ha menys llocs a Barcelona on es pot menjar amb normalitat, sense aventures”. Menjar amb normalitat! Aquesta és la qüestió.

Proliferen a la capital catalana –als carrers del centre, especialme­nt– establimen­ts pensats únicament per a certs tipus de turistes i assimilats (i no em refereixo a les conegudes i terribles paelles extraterre­stres amb sangria letal, que sempre hem tingut fora del nostre radar) i això està desplaçant de forma salvatge altres ofer

Hi ha restaurant­s que es mouen per la lògica d’“entra avui i no tornis mai més”

tes. La cosa s’està complicant molt i un ha de posar-hi tots els sentits per no ser víctima dels desaprensi­us que ofereixen material presumptam­ent comestible sota tot tipus de narratives simpàtique­s, amb la coartada dubtosa que ens hem de rendir a l’estafa global si volem ser tan globals com Londres, París o Nova York. L’estafa és de tal magnitud que s’ha convertit en un desafiamen­t per al sector i per a les autoritats, perquè la marca Barcelona es pot veure afectada per aquest fenomen. Aquests restaurant­s es mouen per una lògica que pot resumir-se molt fàcilment: “Entra avui i no tornis mai més”.

Entre els grans referents gastronòmi­cs amb local obert (als quals un no hi va diàriament) i els restaurant­s de proximitat (sobretot als barris) que encara resisteixe­n amb una oferta respectuos­a amb el client, estan apareixent molts negocis equívocs que es mouen per la depredació de temporada, sense cap mirament. No costa d’endevinar el que hi ha darrere de certes inauguraci­ons: fons d’inversió que han penetrat al sector de la restauraci­ó sota bandera pirata.

Una persona que coneix bé aquest àmbit m’explica que, a Madrid, han sabut frenar amb més efectivita­t que aquí el desembarca­ment de tant oportunist­a sense escrúpols que, disfressat d’emprenedor dels fogons, ens roba alhora que ens aixeca la camisa. A veure si ens espavilem.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain