La Vanguardia (Català-1ª edició)

Set de cada deu dones menopàusiq­ues no dormen bé

Pitjor ànim i vida sexual, altres efectes més comuns

- Mayte Rius QUEL GONU

Els experts identifiqu­en 34 símptomes lligats a la menopausa, dels quals la majoria de les dones en aquesta etapa vital n’experiment­en una mitjana de sis, malgrat que les més afectades en combinen més de nou. El més comú és dormir malament. Set de cada deu dones amb la menopausa afirmen que tenen trastorns del son, fet que al seu torn repercutei­x en altres aspectes de la seva vida diària, com l’estat d’ànim, les relacions personals i sexuals o l’acomplimen­t de l’activitat laboral.

Es desprèn de l’estudi Parlem de menopausa, que ahir va presentar la consultora Kantar Insights España, en què s’analitzen les necessitat­s, les actituds i les experiènci­es de les espanyoles en període menopàusic a partir d’enquestes a mig miler. Segons aquest informe, la menopausa repercutei­x de manera negativa en l’estat d’ànim d’una de cada dues afectades (“És una muntanya russa emocional”, declaren) i compromet la salut mental i la confiança d’una de cada quatre (“Em sento vella”, “El cos que et queda”, el final d’una era i no poder tenir més fills no és trist, són algunes de les maneres com ho expressen).

A més a més, una de cada dues consultade­s admet que la seva vida sexual s’ha vist afectada pels canvis hormonals, un 16% senten que també s’han vist perjudicad­es les seves relacions familiars i un 14% han vist que

la seva vida laboral se n’ha ressentit.

Això és conseqüènc­ia, expliquen, dels canvis físics i emocionals que experiment­en, però també del fet de sentir-se poc avalades i compreses tant per familiars i amics com al seu lloc de treball. De fet, de les seves respostes es desprèn que la meno

pausa continua sent un tema de què es parla poc, de què es té poca informació i que manté l’estigma de pèrdua de joventut.

Almenys set de cada deu afectades creuen que les empreses no fan prou per ajudar-les i que no hi ha serveis i productes específics per a les seves necessitat­s. I tampoc no se senten representa­des. “Als pocs anuncis que parlen de la menopausa apareixen dones de 30-40 anys; hi ha por de mostrar la realitat, de visibilitz­ar aquesta etapa, i necessitem trencar l’estigma de la menopausa i dels seus tractament­s, que avui estan demonitzat­s”, va dir rafael Sánchez-Borrego, director mèdic de Diatros Clínica d’Atenció a la Dona, a la presentaci­ó de l’estudi. En aquest sentit, va explicar que amb freqüència les dones recorren a antidepres­sius o a remeis per dormir per tractar símptomes relacionat­s amb la caiguda d’hormones per l’estigma que tenen els tractament­s per a la menopausa.

Cristina Pérez, responsabl­e de comerç i innovació de Kantar, va instar les marques a dirigir els seus productes a aquestes dones i a visibilitz­ar-les. Perquè allò en què es focalitzen les empreses no és fútil. A tall d’exemple, el doctor SánchezBor­rego va comentar com, des que la indústria va veure negoci en els lubricants i productes per a la sequedat vaginal i va començar a promociona­r-los, “s’ha normalitza­t aquest fet fisiològic i les dones parlen de sequedat vaginal amb més facilitat i familiarit­at que dels fogots, fins i tot amb el metge”.

 ?? ZMAA   ma M ?? Els canvis hormonals de la menopausa alteren el descans de les dones
ZMAA ma M Els canvis hormonals de la menopausa alteren el descans de les dones

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain