La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Atenció Primària de Madrid s’uneix i diu no als metges en línia a les urgències

Ayuso respon: “No crec que per 34 metges tinguem dues vagues i un boicot”

- C. López / C. LAFRAYA PadrLd

L’Atenció Primària de Madrid (no només els sindicats, també les vocalies del Col·legi oficial de Metges i les societats científiqu­es, poc sospitosos de fer seguidisme­s de Més Madrid) s’ha unit per deixar clar al Govern d’Isabel Díaz Ayuso que la gestió que ha fet en relació amb la reorganitz­ació de les urgències extrahospi­talàries (PAC) ha estat caòtica en tots els sentits, incloent-hi la decisió d’obrir 34 centres sense metges presencial­s, però sí en línia a través d’una videotruca­da. Consideren que aquesta mesura no té sentit en un servei d’urgències en què cal palpar i explorar el pacient.

Ho indiquen en un comunicat conjunt en què mostren la seva preocupaci­ó per “les desafortun­ades declaracio­ns entorn del boicot dels profession­als que han pogut afavorir un clima d’animadvers­ió cap als facultatiu­s”. Per això, la desena d’institucio­ns, societats i sindicats, demanen als responsabl­es polítics que es retractin.

Però lluny d’això, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha tornat a qualificar la vaga indefinida que duen a terme els profession­als d’urgències d’Atenció Primària com “una vaga política com una casa de pagès per escalfar les urnes als carrers, perquè saben que electoralm­ent a la Comunitat de Madrid l’esquerra no té on rascar”. I va anar més enllà: “No crec que per 34 metges hàgim d’anar a dues vagues, un boicot i una manifestac­ió (diumenge vinent)”.

Ayuso insisteix que el que està passant té a veure amb qüestions polítiques i no amb la gestió que està fent dels serveis d’urgències. No ho veuen així ni de bon tros ni el Col·legi oficial de Metges de Madrid ni la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària ni la Societat Madrilenya de Medicina de Família i Comunitàri­a ni la Plataforma Serveis d’Atenció rural, entre d’altres, que parlen de “desorganit­zació en l’obertura dels PAC, tant pel que fa a personal com de material, amb els canvis forçats en condicions laborals fets

de manera precipitad­a, amb ordres verbals de desplaçame­nt sense deixar-ne constància per escrit i errors en sistemes informàtic­s. En molts casos s’ha avisat els profession­als amb un missatge al correu institucio­nal enviat de matinada, amb el canvi de lloc i horari de feina quan faltaven escasses hores de l’inici de la jornada”. De fet, asseguren que s’han obert els nous centres i hi “mancava el mínim material indispensa­ble (en molts no hi havia ni electrocar­diògraf ni tampoc desfibril·lador)”, sentencien.

Atès aquest desgavell, els signants, que represente­n tot el col·lectiu mèdic d’Atenció Primària, reclamen al Govern d’Isabel Díaz Ayuso que con

voqui de manera urgent una taula negociador­a per resoldre el problema.

En roda de premsa, els metges madrilenys van explicar que s’han proposat 4 plans els últims mesos per reobrir les

urgències extrahospi­talàries, però Madrid s’ha decantat, atesa la falta de profession­als, per obrir 34 centres sense metge i que aquest servei sigui cobert per un profession­al ubicat en un altre ambulatori de manera telemàtica. La riuada de cessaments i renúncies de caps de l’àrea pertinent a l’Administra­ció regional han provocat que la interlocuc­ió amb la Conselleri­a de Sanitat estigui trencada per resoldre aquest conflicte. Ayuso ara promet que tornarà a parlar.

Una desena d’entitats denuncien el caos de l’obertura de centres, fins i tot sense desfibril·ladors

 ?? Barceal nceec V Bn ?? Protesta de metges d’urgències extrahospi­talàries dilluns davant de la Conselleri­a de Sanitat
Barceal nceec V Bn Protesta de metges d’urgències extrahospi­talàries dilluns davant de la Conselleri­a de Sanitat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain