La Vanguardia (Català-1ª edició)

Troben la mandíbula d’un ‘Homo sapiens’ de fa 15.000 anys, entre els més antics

- Esteve Giralt ALERYdH L nYRC/F

Els investigad­ors de l’Iphes-Cerca(Institut Català de Paleoecolo­gia Humana i Evolució Social) han trobat al jaciment del Molí del Salt, a Vimbodí i Poblet (Conca de Barberà), una mandíbula humana pertanyent a un nen d’entre 4 i 5 anys que va morir fa 15.000 anys, durant el paleolític superior.

El fòssil humà, d’un Homo sapiens, és un dels més antics trobats fins ara a Catalunya. “És molt important per la seva antiguitat i perquè pertany a un període poc conegut. Tenim poques dades de com eren aquelles poblacions”, ha destacat Manuel Vaquero, director de l’excavació del Molí del Salt.

La mandíbula, trobada en dos fragments diferents, conserva una part de la dentició, dos molars a cada costat, encara de llet. Les restes humanes estan associades amb una estructura de pedres de planta semicircul­ar que podrien haver construït humans. Tot i que la relació entre aquesta construcci­ó i la mandíbula encara s’ha de determinar, els investigad­ors no descarten que formés part d’un enterramen­t. Si és així, apareixera­n probableme­nt més fòssils humans quan es continuï excavant.

La troballa té un valor especial perquè trobar restes humanes del paleolític superior a la península Ibèrica és un fet excepciona­l. Els estudis genètics, si es pot recuperar ADN de la mandíbula o les dents, permetran establir la relació amb altres poblacions contemporà­nies, així com amb poblacions anteriors i posteriors. Les dades obtingudes fins ara indiquen que aquest període va ser un moment demogràfic molt dinàmic, condiciona­t per una crisi climàtica de conseqüènc­ies dramàtique­s, amb l’augment de les temperatur­es i la humitat.

Estudiaran el desgast dels dos molars, cosa que pot ajudar a saber quina dieta seguien els nens en els estadis finals del paleolític superior. L’excavació al jaciment del Molí del Salt, iniciada ja fa 22 anys, continua endavant.

 ?? InHBS-Pceic D.Grillen ?? Era d’una criatura que va morir amb cinc anys a Vimbodí i Poblet
InHBS-Pceic D.Grillen Era d’una criatura que va morir amb cinc anys a Vimbodí i Poblet

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain