La Vanguardia (Català-1ª edició)

Paràlisi municipal per la falta de funcionari­s habilitats

La Generalita­t constituei­x una borsa d’interins per a les vacants als ajuntament­s

- Fede Cedó Barcelona

L’òptim funcioname­nt d’una corporació municipal depèn en un 90% de la capacitaci­ó legal dels seus funcionari­s, especialme­nt aquells designats per fiscalitza­r la gestió econòmica d’un ajuntament, com els intervento­rs, secretaris i tresorers. Sense aquestes figures el municipi es paralitza, com està passant en els darrers mesos a Catalunya.

L’encarregat de nodrir aquests profession­als als ens municipals és el Ministeri d’Administra­cions Públiques des que el 2013 va retirar les competènci­es a les comunitats autònomes. Tot i això, no genera prou convocatòr­ies per poder cobrir totes les vacants. Una situació que a Catalunya es torna dramàtica quan un elevat nombre d’ajuntament­s queden paralitzat­s pel fet de no disposar d’aquests funcionari­s amb habilitaci­ó estatal.

Conscients d’aquesta problemàti­ca, que ocasiona greus contratemp­s als municipis, la directora general d’administra­ció local del Departamen­t de Presidènci­a de la Generalita­t, Montserrat Fornells ha constituït una borsa de treball per cobrir de forma interina els llocs de treball reservats a funcionari­s de carrera de les subescales de secretaria d’intervenci­ó (74 places disponible­s), secretaria d’entrada (17) i intervenci­ó de tresoreria (20) de l’escala de funcionari­s de l’administra­ció local.

La urgència de la convocatòr­ia ve justificad­a per la situació de paràlisis que pateixen un gran nombre d’ajuntament­s catalans. “Hem de revertir la situació de la

falta de convocatòr­ies de places del ministeri”, justifica David rodríguez, secretari de Governs Locals de la Generalita­t. Per això, reclama amb insistènci­a la recuperaci­ó de les competènci­es en aquesta matèria “com ha aconseguit el Govern basc” en la negociació dels darrers pressupost­os de l’Estat.

Un problema afegit per cobrir aquestes vacants és que les poques convocatòr­ies que es fan obliguen els profession­als que opten a una plaça a desplaçar-se fins a Madrid a realitzar les proves, així com el curs d’habilitaci­ó, fet que produeix una baixa participac­ió de catalans.

Un altre inconvenie­nt és la falta de relleu generacion­al i com de poc atractiu resulta per als joves “treballar en l’administra­ció pública”. Per això, la Generalita­t es planteja una campanya de sensibilit­zació en aquest sentit.

En paral·lel, entitats com la Di

Un 27% d’empleats de governs locals s’hauran jubilat d’aquí 10 anys i deixaran unes 12.000 places vacants

Campanya de sensibilit­zació perquè la feina a l’administra­ció no generi tant de rebuig

putació de Barcelona avancen i desenvolup­en estratègie­s per contractar talent, bé des de la seva captació a les universita­ts o amb beques per fer estades a l’administra­ció, entre altres solucions.

Un contratemp­s afegit és la competènci­a que es genera entre municipis. “Quan tens un intervento­r bo, ve un ajuntament gran i te'l fitxa perquè li paga més”, exemplific­a Annabel Moreno, alcaldessa d’Arenys de Mar. De les 1.520 places de secretaris, intervento­rs o tresorers disponible­s, només un 39% estan cobertes. Un 42% de les places restants són de municipis que es veuen obligats a treballar amb funcionari­s no habilitats, amb nomenament­s “accidental­s o interins” i, per tant, la responsabi­litat recau sobre els alcaldes que firmen l’habilitaci­ó, conscients que la seva corporació no pot mantenir-se en suspens.

En altres casos, com a Argentona, la baixa mèdica de la intervento­ra impedeix habilitar temporalme­nt un altre treballado­r i no poden ni pagar les factures. Una de les solucions parcials adoptades és que la vacant l’ocupi un acumulat, un funcionari d’un altre municipi a qui se li permet exercir un 30% de la seva jornada a un altre ajuntament. ●

 ?? EzBarc lonGtcrG ?? La falta de funcionari­s d’habilitaci­ó estatal dificulta la feina d’ajuntament­s com el d’Arenys de Mar
EzBarc lonGtcrG La falta de funcionari­s d’habilitaci­ó estatal dificulta la feina d’ajuntament­s com el d’Arenys de Mar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain