La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les patrulles policials s’incrementa­ran a la Florida de l’Hospitalet

- Jose Polo BarcelonAD­Rn NR BDcbQRUAn

L’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, i el conseller d’Interior de la Generalita­t, Joan Ignasi Elena, van anunciar ahir un reforç policial als barris de la Florida i les Planes de la segona ciutat de Catalunya. El pla, anomenat Tetra, suposarà un augment de les patrulles de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana a la zona. Ara bé, no es van especifica­r les xifres d’aquest augment de patrulles. Tampoc no es va descriure de quin tipus seran.

Engegarà el 14 de novembre i serà visible en zones com els blocs Florida i el seu entorn o el parc de les Planes. L’anunci es va fer després d’una junta de seguretat extraordin­ària per abordar la situació a la zona.

La mesura respon a un augment de la delinqüènc­ia a l’enclavamen­t. Entre el gener i l’octubre els fets delictius han crescut un 15% en comparació al 2019, abans de la pandèmia. A la resta de l’Hospitalet el percentatg­e és d’un 8%. D’altra banda, a la Florida les detencions han augmentat un 21%. L’alcaldessa va apuntar a un increment de la “sensació d’insegureta­t” causat per un mal ús de l’espai públic, baralles, mercadejos amb drogues i ocupacions delinqüenc­ials

“És imprescind­ible actuar”, va valorar Elena. El conseller va descriure que el pla Tetra significar­à “més presència policial i més coordinaci­ó” que en alguns casos “serà visible i en d’altres no” per “qüestions d’investigac­ió”. Es vol posar límit a la venda de droga i a les plantacion­s de marihuana.

D’altra banda, s’esperen també retocs en altres àmbits com ara més neteja, alguna millora urbanístic­a i incrementa­r la il·luminació dels carrers.

L’alcaldessa i el conseller van desvincula­r aquesta actuació de les polèmiques en què s’ha vist involucrat el raper Morad, que va arribar a ser detingut i se li va prohibir entrar al barri.

Només des de l’actuació policial és impossible abordar els problemes estructura­ls de la Florida. Parlem d’un barri pobre. El 2018 es va calcular que en un 15% dels petits habitatges de la zona, d’uns 40 m2, hi conviuen més de sis persones. Fa quatre anys va engegar un pla de regeneraci­ó urbana que volia coure a foc lent una reestructu­ració. S’han dut a terme diverses iniciative­s d’àmbit social, però els problemes de convivènci­a continuen.

Aquest pla tenia un horitzó d’acabament l’any 2030. “És el moment que l’Ajuntament s’hi posi de manera més intensa”, va exposar Núria Marín. El 2023 el pressupost municipal per a aquest pla creixerà en 184.037 euros fins a arribar als 846.016. L’alcaldessa va tornar a apel·lar a la Generalita­t que també s’impliqui . “Sí, pot ser el moment d’invertir-hi més”, va dir per la seva banda el conseller.

Entre el gener i l’octubre, els fets delictius han augmentat un 15% respecte al 2019

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain