La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Mossos reforcen a Barcelona la investigac­ió contra les drogues

La policia disposa des del juliol d’una unitat regional dedicada als narcopisos, els tripijocs i la marihuana

- Mayka Navarro L’Hospit’

Els Mossos d’Esquadra de la regió policial de Barcelona han reforçat la investigac­ió contra el tràfic de drogues. Des de juliol compten amb una nova unitat central dedicada exclusivam­ent als narcopisos, les plantacion­s

de marihuana, la venda a petita escala i la martingala, que en els últims mesos tornen a acaparar el debat social, especialme­nt en alguns barris de Ciutat Vella, on el consum ha reaparegut amb força als carrers.

La nova unitat d’investigac­ió de salut pública de Barcelona funciona des del juliol i està ubicada a la comissaria que els Mossos tenen precisamen­t a Ciutat Vella. No és casualitat. Als carrers del centre de la ciutat es batalla amb més intensitat contra el fenomen dels narcopisos i bona part dels policies que integren la nova unitat provenen precisamen­t del grup de salut pública de Ciutat Vella, que durant anys va

aconseguir, colze a colze amb la Guàrdia Urbana de Barcelona, tancar pràcticame­nt la totalitat dels narcopisos.

El procedimen­t de treball de la nova unitat és diferent. Un grup de treball que no s’ha presentat oficialmen­t encara, tot i que els resultats que estan obtenint en tot just quatre mesos ja avalen la seva creació. De moment la unitat està liderada per un subinspect­or que té per sota un sergent, dos caporals i agents fins a assolir la xifra de 15 policies. La voluntat és arribar a la trentena per poder donar una resposta eficaç a una problemàti­ca que genera especial rebuig social.

A finals de setembre La Vanguardia va publicar una informació sobre l’increment del consum de drogues, especialme­nt d’heroïna, als carrers del raval. No es tractava exclusivam­ent d’una percepció veïnal, les xifres de xeringues intervingu­des diàriament confirmave­n aquesta preocupaci­ó i les protestes.

Els Mossos i la Guàrdia Urbana comparteix­en el criteri que la problemàti­ca de les drogues no es resol amb una resposta únicament policial, però això no els eximeix de potenciar les investigac­ions judicials per continuar tancant narcopisos i detenint traficants. Conscients, això sí, que tancats els narcopisos on comprar i consumir, els toxicòmans han tornat a punxar-se o a esnifar als carrers, a qualsevol hora del dia.

La nova unitat no només treballa a Ciutat Vella, té competènci­es a tota la ciutat. A més, tots els casos que inicia els fa de la mà de quatre guàrdies urbans d’investigac­ió centrats exclusivam­ent en aquesta tasca.

Es tracta d’un model de treball que ja va funcionar amb èxit durant el període anterior a la pandèmia, moment en què aquest grup de salut pública dels mossos de Ciutat Vella amb guàrdies urbans tancava narcopisos pràcticame­nt cada dia. El criteri dels responsabl­es dels Mossos de Barcelona és que no s’entén la feina policial al centre de la ciutat sense tota la informació de qualitat que aporten els guàrdies urbans i els mossos que fa anys que trepitgen determinat­s barris. Només calia saber canalitzar

El grup arrenca amb 15 policies i espera doblar la xifra ben aviat; totes les investigac­ions són amb la Guàrdia Urbana

bé aquestes dades per reutilitza­r-les en investigac­ions.

Per sobre d’aquesta nova unitat, els Mossos mantenen el grup de salut pública que depèn de l’Àrea d’Investigac­ió Criminal, amb seu a les Corts, que assumeixen investigac­ions de més envergadur­a i on els sospitosos poden traspassar l’àmbit d’actuació de Barcelona.

A la presentaci­ó de la comissaria de la Guàrdia Urbana de Ciutat Vella, el batlle Jordi rabassa va demanar als Mossos crear un grup d’investigac­ió per escapçar les organitzac­ions criminals que trafiquen amb drogues. “En els últims sis mesos s’han tancat 61 punts de venda d’estupefaen­ts després d’una feina policial intensa i desesperan­t, perquè en tanquem uns i n’obren d’altres”, va dir. El grup que sol·licitava el regidor ja treballa des del juliol precisamen­t en aquestes tasques que va reclamar: continuar tancant punts de venda sense donar treva a l’obertura d’altres de nous i dinamitant els canals de subministr­ament.

 ?? ADRIAN QUIROGA / SHOOTING ?? Protesta dels veïns del Raval contra el tràfic i el consum de drogues al barri
ADRIAN QUIROGA / SHOOTING Protesta dels veïns del Raval contra el tràfic i el consum de drogues al barri

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain