La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Barcelonet­a exigeix mantenir les reixes dels baixos

L’Ajuntament de Barcelona intenta canviar elements que alteren l’arquitectu­ra tradiciona­l del barri

- Luis Benvenuty Barcelona

Un munt de veïns de la Barcelonet­a treuen foc pels queixals. L’Ajuntament vol preservar l’arquitectu­ra tradiciona­l del barri més mariner de la ciutat, i les comunitats de propietari­s que d’alguna manera reformin les seves finques han de retirar les baranes, persianes, reixes i altres elements que desentonin amb la composició original de la façana. I posar-ne d’altres de més apropiats.

“El que passa és que les comunitats es passen un munt d’anys de derrama en derrama –diu Manel Martínez, de l’associació de veïns– per finançar les reformes de les façanes, per passar la inspecció tècnica d’edificis... i quan ja tenen el projecte fet, la bastida posada i el permís d’obres de l’Ajuntament apareixen els de l’Institut Municipal de Paisatge Urbà i els diuen que les reixes que tenen no s’ajusten a la composició original de la finca, que les han de treure. I què està fent la gent? Doncs no fer cas de la inspecció tècnica d’edifi

cis, fer l’orni i allargar-ho tot. Aquí, a les comunitats, hi ha molta gent gran que va sempre molt justa”.

A la Barcelonet­a, en aquesta particular península, en aquest apèndix de la ciutat, la gent és molt seva i no està per a ximpleries. Si fos per ells, no s’hauria fet ni un botellot a la platja durant la pandèmia. “A veure, que els del Paisatge Urbà sempre han estat molt primmirats amb el color i aquestes coses –afegeix Martínez–, però no tenien en compte les reixes. I aquí a la Barcelonet­a ningú no està disposat a retirar-les”.

“Treure les reixes? Per posar-ne d’altres?”, lamenta Sergio Arnàs, davant la bastida instal·lada davant la façana del seu edifici, al carrer Sant Miquel, mostrant un munt de notificaci­ons de l’Ajuntament. Si no fos per aquestes reixes, ja ens haurien ocupat els baixos i a mi m’haurien entrat a casa. Aquí les reixes són necessàrie­s fins i tot als primers pisos. Hi ha persones que s’enfilen a una furgoneta per robar-te la bugada! Jo vaig col·laborar amb un equip de futbol sala i, una vegada, es van endur els equipament­s quan els tenia estesos. No et pots confiar”.

I mentrestan­t Martínez, el de l’associació del barri, assenteix, una vegada i una altra. “Perquè precisamen­t ara arriben els pitjors mesos de l’any en matèria de seguretat –augura–, perquè els guiris venen menys i els delinqüent­s roben més a la gent del barri”.

Fonts municipals repliquen que la preservaci­ó del patrimoni no és incompatib­le amb la seguretat, que el Consistori no prohibeix la instal·lació de reixes, sinó que només veta aquelles que no mantenen l’homogeneït­at amb la resta d’elements de la façana. La veritat és que aquí la majoria de

“Aquí, als baixos i als primers, sense unes bones reixes, t’ocupen o et roben”, denuncia l’associació veïnal

El Consistori veta les que no mantenen l’homogeneït­at amb la resta d’elements de la façana

baixos i primeres plantes compten amb generoses reixes, i també és cert que moltes d’elles tenen poc a veure amb les composicio­ns originals. Les de ballesta, potser les més pràctiques, són també les que fan més mal d’ulls.

“I també ens diuen que cal treure els aparells d’aire condiciona­t dels balcons –lamenten a l’uníson Martínez i Arnàs. Que hagis de treure’ls de les façanes s’entén, però dels balcons...”. “I també s’estan fixant amb les persianes, que han de ser dins del marc i no per fora, quan de tota la vida la gent sempre les va posar per fora”. Perquè, d’aquesta manera, pots protegir la bugada estesa dels excrements de les gavines.

Les fonts municipals insisteixe­n en el fet que l’Ajuntament de Barcelona únicament requereix que les reixes no desentonin, com les de forja. “L’Ajuntament ofereix assessoram­ent i acompanyam­ent per a la restitució i col·locació dels nous elements. A més, les comunitats de propietari­s poden sol·licitar els ajuts municipals vinculats a la recuperaci­ó del patrimoni arquitectò­nic de la ciutat i la millora del paisatge urbà”.

“Sí, ajuts –responen els veïns–, el que ens faltava!”. ●

 ?? Xavier Cervera ?? Un veí de la Barcelonet­a contempla el carrer a l’altra banda de les reixes instal·lades al seu habitatge
Xavier Cervera Un veí de la Barcelonet­a contempla el carrer a l’altra banda de les reixes instal·lades al seu habitatge
 ?? Barcel nelrela ?? Molts veïns asseguren que les reixes són fonamental­s
Barcel nelrela Molts veïns asseguren que les reixes són fonamental­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain