La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Ajuntament ha retirat dels carrers un 40% de les New Jersey

Treva entre el Consistori i el Gremi de Restauraci­ó en el conflicte per les terrasses a la calçada

- Redacció Barcelona

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va tornar a posar ahir data de caducitat a les barreres separadore­s New Jersey que delimiten l’espai ocupat pels bars i restaurant­s a la calçada. Va assegurar que ja s’ha retirat un 40% dels blocs de formigó (uns 1.300) i que el 2023 estaran tots retirats.

“El pròxim mes i mig veurem aquesta retirada definitiva”, va assegurar la regidora sobre un procés que s’ha endarrerit molt més del que estava previst i anunciat.

Sanz va donar aquestes xifres en un moment de treva en l’enfrontame­nt que l’Ajuntament de Barcelona manté amb el Gremi de restauraci­ó. El gremi va confirmar ahir un canvi de tendència al Consistori, que considera positiva, en la consolidac­ió de les terrasses a la calçada que es van autoritzar per mitigar els efectes de la pandèmia sobre bars i restaurant­s. El director d’aquesta entitat, roger Pallarols, va xifrar les terrasses consolidad­es en 404, de les quals 94 estan instal·lades i 310 més estan autoritzad­es i en espera que se subministr­in les plataforme­s homologade­s per l’Ajuntament.

Segons Pallarols, el procés avança per fi a bon ritme, per la qual cosa espera que el primer trimestre de l’any que ve estigui a punt la instal·lació definitiva. “Això encara pot acabar”, va sentenciar confiat el director del Gremi de restauraci­ó. El gremi ha precisat que les 94 terrasses ja instal·lades a la calçada i les 310 en fabricació represente­n un total de 1.473 taules. La instal·lació avança encara a ritme lent (una

dotzena de terrasses per setmana), però s’espera que s’acceleri les pròximes setmanes.

La informació que ofereix l’Ajuntament difereix considerab­lement de l’aportada pel Gremi de restauraci­ó. El govern local eleves la xifra de llicències atorgades a unes 500. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va assenyalar ahir que s’han aprovat un 50% de les sol·licituds, tot i que va advertir que “hi haurà denegacion­s perquè n’hi

ha moltes que no compleixen amb criteris de l’ordenança”. “Volem que tothom es comprometi” i que es compleixi amb totes les normatives de manera correcta”, va dir.

roger Pallarols va explicar que de 3.600 llicències concedides durant la pandèmia, uns 2.800 restaurado­rs van demanar de consolidar les seves terrasses i, segons les últimes xifres de què disposa, un 70% s’estaven denegant al setembre, “tot i que encara quedaven molts expedients per tramitar”. No obstant això, l’actitud del govern municipal, reconeix el Gremi de restauraci­ó, ha canviat i ara s’intenta estudiar cas per cas per aplicar l’ordenança de terrasses de manera correcta.

El principal focus de conflicte entre Ajuntament i gremi continua sent a Ciutat Vella, on segons l’entitat que dirigeix Pallarols no

més s’han consolidat dues llicències covid. A l’Eixample s’hi han consolidat fins ara un centenar de terrasses a la calçada. Pallarols va destacar l’evolució de SantsMontj­uïc, amb 78 plataforme­s concedides amb noves llicències en punts on l’estretor de les voreres no permet autoritzar terrasses, i Sarrià-Sant Gervasi, on aquesta situació es dona en 71 casos. El gremi demanarà a l’Ajuntament que obri un altre període de convocatòr­ia per a subvencion­s per instal·lar les plataforme­s fins a arribar als 3 milions d’euros, ampliables a 4,5 milions.

Més conflictiv­a en aquest moment és la qüestió de la reducció d’horaris de terrasses que l’Ajuntament ha començat a aplicar en alguns carrers. Pallarols va demanar al govern municipal que rectifiqui o, altrament, aniran als tribunals de justícia.

Hi ha un centenar de plataforme­s ja instal·lades i 300 d’autoritzad­es en fabricació

 ?? Bar elonaMI ?? Instal·lació d’una plataforma homologada al carrer Blasco de Garay
Bar elonaMI Instal·lació d’una plataforma homologada al carrer Blasco de Garay

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain