La Vanguardia (Català-1ª edició)

Arrels alerta de la caiguda d’ajuts i donatius

Crida d’Arrels Fundació, que lluita a Barcelona contra el sensellari­sme des del 1986 i perd donatius

- Do ingo Marchena Barcelona

Arrels Fundació, un referent de la justícia social, del tercer sector i de la lluita contra el sensellari­sme a Barcelona, ha llançat un SoS a la ciutadania i les institucio­ns. S’ha disparat el nombre de persones sense llar o que

dormen al carrer (es pot tenir un sostre, però no una llar). També creixen les despeses, però no els ingressos. El dèficit previst és de 757.000 euros, cosa que pot obligar que aquesta entitat altruista s’hipotequi, entre altres mesures d’urgència.

Del gener a l’octubre, Arrels ja ha atès 2.144 persones, més que en tot el 2021. I encara queda l’hivern. No es planteja deixar d’ajudar, però ja no pot fer més equilibris amb el seu pressupost de 5.320.000 euros. Un 77% dels seus fons procedeixe­n de donatius, quotes de socis i altres recursos privats. Un 23% són subvencion­s públiques (14% de l’Ajuntament i 9% de la Generalita­t). Ferran Busquets i Sheila Viñes, el director i una de les educadores d’Arrels, han explicat que la inflació, la pujada de l’energia i del cost de la vida, agreujada per la guerra d’Ucraïna, han fet que aquesta i altres entitats sense ànim de lucre “visquin una situació crítica”. Això explica la seva crida. Podran trampejar aquest any, diuen, però no es podrien permetre més números vermells.

“La confiança de la ciutadania és bàsica per a nosaltres”, recalca Ferran Busquets. “Aquesta confiança ens obliga a l’excel·lència. Si la perdem, no podem continuar”. Més de 17.600 persones els han ajudat des que van néixer, fa més de 30 anys. Amb petites o grans aportacion­s. Amb quotes de soci. o amb herències. Però enguany les aportacion­s han baixat i poden ser 217.000 euros menys dels previstos.

Fins l’últim cèntim rebut es destina a combatre el sensellari­sme. Arrels va començar a navegar el 1986. Un any després va obrir un centre al barri del raval amb una dutxa amb dipòsit i un petit rober. Avui, a més de realitzar recomptes que ajuden a posar cara i ulls al drama de les persones sense llar, gestiona més de 130 pisos, una residència, una botiga i un centre ocupaciona­l, entre altres recursos.

 ?? Bésar Rangel ?? La Troballa, el centre ocupaciona­l d’Arrels
Bésar Rangel La Troballa, el centre ocupaciona­l d’Arrels

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain