La Vanguardia (Català-1ª edició)

Enric Juliana: “Hem de fer un esforç per combatre el pessimisme”

Trobada amb subscripto­rs del delegat de ‘La Vanguardia’ a Madrid

- Francesc Puig Barcelona

“Hem de fer tots un esforç anímic per combatre el pessimisme” va ser el missatge final llançat pel delegat de La Vanguardia a Madrid, Enric Juliana, després d’abordar diferents qüestions sobre l’actualitat internacio­nal i espanyola en una trobada en exclusiva amb subscripto­rs del diari, celebrat ahir dijous a la Casa Seat de Barcelona.

Juliana va voler recordar els seus inicis com a redactor d’informació local, la seva següent etapa com a correspons­al a Itàlia i els seus ja gairebé 20 anys com a cronista polític des de Madrid. Dels seus vora 45 anys de trajectòri­a profession­al, més de 30 han estat a La Vanguardia, on afirma que se sent “molt còmode” i pot treballar “amb envejable llibertat”.

L’auge de l’extrema dreta a Itàlia va ser un dels primers temes que va aparèixer a la trobada que va ser moderada pel director adjunt de La Vanguardia, Enric Sierra. “A Itàlia hi ha un procés de pauperitza­ció de la política que va començar als noranta, amb un procés d’erosió de la reputació i el prestigi de la política que va provocar que l’espai

central de la democràcia cristiana fos substituït per l’espai populista. Perquè abans de Donald Trump va arribar Silvio Berlusconi”, va recordar.

Continuant amb l’actualitat internacio­nal, Juliana va valorar positivame­nt els resultats electorals de dimarts als Estats Units. “Venen a indicar que la capacitat de resistènci­a de l’esperit democràtic de les societats occidental­s és superior al que el nostre pessimisme ens pot indicar”. Després d’enumerar interrogan­ts que preocupen, com la durada de la guerra a Ucraïna, les tensions entre els Estats Units i la Xina o les mesures a adoptar contra el canvi climàtic, va apuntar que “estem ficats en un carrusel que durarà anys i en què cal tenir els nervis temperats. Quan Joe Biden diu que està en joc la democràcia, té raó”.

Sobre si la configurac­ió política espanyola varia el 2023 amb la celebració de diverses eleccions, Juliana va dir que estava tot molt obert, però que Espanya tenia un avantatge i és que, a diferència d’Itàlia, no ha modificat la seva llei electoral. “Moure’s sempre pels mateixos raïls permet tenir una gran estabilita­t: 40% esquerra, 40% dreta i 20% d’altres, en què entren nacionalis­tes catalans i bascos”, va explicar per afirmar després que veu un avantatge de partida per al centreesqu­erre “perquè té més possibilit­ats de pactar amb els altres que la dreta”.

Per acabar, va tornar a parlar dels seus inicis profession­als per comparar-los amb la situació actual: “Jo vaig començar en la informació local als anys feliços de Barcelona; els Jocs Olímpics van ser com la festa d’un món que havia deixat enrere grans tensions i que obria una etapa alegre, tot i que també tancava els ulls a problemes que teníem a la cantonada, com el setge de Sarajevo o la guerra civil a Algèria”. “Potser ens tenyim d’un optimisme exagerat, però ara el problema és que la visió és exageradam­ent pessimista. Hem de fer tots un esforç anímic per combatre el pessimisme”, va concloure.

Sobre pròximes eleccions, veu un avantatge per al centreesqu­erre perquè té més possibilit­ats de pactar

 ?? Àlex Garcia ?? Enric Juliana i Enric Sierra en un moment de l’acte celebrat ahir a Casa Seat de Barcelona
Àlex Garcia Enric Juliana i Enric Sierra en un moment de l’acte celebrat ahir a Casa Seat de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain