La Vanguardia (Català-1ª edició)

Augment d’ingressos de nens a l’uci després d’episodis de contaminac­ió a Barcelona

- ó a ANGELlWIN

Un estudi d’investigad­ors de l’hospital Sant Joan de Déu, a Barcelona, conclou que els nens tenen més risc d’ingressar a l’uci amb una infecció greu per rinovirus quan estan exposats a nivells elevats d’òxids de nitrogen (contaminan­ts ambientals que emeten cotxes i algunes instal·lacions industrial­s).

Aquest virus, responsabl­e del refredat comú, normalment cursa amb un quadre clínic lleu. “Ens preguntem per què només un petit percentatg­e de pacients acaba ingressat amb bronquioli­tis i broncoespa­smes, si es tracta d’un virus amb molta circulació”, va explicar el responsabl­e de la investigac­ió, el pediatre Cristian Launes, especialit­zat en virus respirator­is.

Els especialis­tes van analitzar 150 ingressos registrats a l’uci de Sant Joan de Déu de pacients procedents de l’àrea metropolit­ana sud de Barcelona durant nou anys (entre 2010 i 2018) i els van contrastar amb diferents indicadors mediambien­tals, com temperatur­a, pluja, nivells de pol·len o de compostos de nitrogen. “Vam observar que tres dies després que es registrés un increment dels nivells d’òxids de nitrogen es produïa un augment d’ingressos a l’uci de nens amb una infecció per rinovirus”, va revelar Launes durant la presentaci­ó de l’últim informe Fares.

“Els nens són més vulnerable­s que els adults als riscos ambientals, i ho són fins i tot abans de néixer”. Així va resumir el pediatre i epidemiòle­g Quique Bassat el contingut d’aquest treball, que proposa intervenci­ons a les escoles per garantir la qualitat de l’aire o augmentar les sortides de les famílies a la natura, entre altres mesures. Ha estat elaborat per l’hospital Sant Joan de Déu i ISGlobal, amb la col·laboració de María Neira, directora de Salut Pública i Medi Ambient de l’OMS.

El document detalla que més d’una quarta part de les defuncions de menors de 5 anys al món són conseqüènc­ia de la contaminac­ió ambiental, i que la pneumònia, les complicaci­ons per part prematur, l’asfíxia perinatal i la malària –factors relacionat­s amb el medi ambient– són les causes principals de mort. Els nens estan més exposats, especialme­nt durant l’etapa intrauteri­na i els primers mesos de vida. “Consumeixe­n proporcion­alment més aire, beuen més aigua i mengen més aliments, de manera que qualsevol canvi en aquests factors els afecta més que a un adult”. A més, hi ha el risc de l’exposició acumulada a contaminan­ts. “Un nen que neix avui exposat a condicions ambientals perilloses hi està exposat més temps que els seus pares, que van néixer en una època en què la contaminac­ió era menor”, va argumentar Bassat.

Un informe emfatitza que els menors són més vulnerable­s que els adults als riscos mediambien­tals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain