La Vanguardia (Català-1ª edició)

El límit d’1,50C se superarà d’aquí 9 anys si les emissions actuals persisteix­en

Malgrat la crisi, el CO llançat pujarà 2 un 1% el 2022 pel transport aeri

- ANGELlWIN

Les emissions mundials d’origen fòssil de diòxid de carboni (CO ),

2

principal gas que escalfa l’atmosfera, no mostren la disminució “necessària i urgent” per afrontar el canvi climàtic, segons el Global Carbon Project, un consorci mundial de científics que estudia l’impacte del cicle de carboni global en el canvi climàtic. El 2022 tornaran a pujar. Si els nivells d’emissions actuals persisteix­en com fins ara, hi ha un 50% de possibilit­ats que d’aquí nou anys se superi l’escalfamen­t mundial màxim acordat per evitar les catàstrofe­s del clima (un augment d’1,50C respecte a l’era industrial).

Les dades preliminar­s per al 2022 mostren un augment d’un 1% de les emissions de CO res

2

pecte al 2021 (incloent-hi les procedents de la crema de combustibl­es, les fugues a les indústries o les relacionad­es amb la desforesta­ció i el canvi d’usos del sòl).

Les emissions del petroli pujaran un 2,2%, i les del carbó, un 1%, mentre que les del gas baixaran un 0,2%, i les derivades dels usos del ciment, un 1,6%.

“Ens sorprèn que aquest increment d’emissions tingui lloc malgrat la crisi energètica mundial i la pujada de preus, i en bona part es deu al fet que aquest any l’aviació internacio­nal ha experiment­at la major part de la recuperaci­ó després de la pandèmia. La recuperaci­ó s’ha endarrerit un any”, explica Pep Canadell, director del Global Carbon Project.

Les emissions totals de CO assoliran els 40.600 milions de tones de CO , o 40,6 GtCO . Per la

2 2

seva part, les emissions provocades per la desforesta­ció i els canvis en els usos del sòl creixeran en 3,9 GtCO el 2022.

2

Per totes aquestes raons, el romanent d’emissions que queden per no superar el límit de temperatur­a que marca riscos extrems continua minvant. “Ens queden [per llançar a l’atmosfera] 380 gigatones de CO per arribar a un

2

augment de temperatur­a d’1,50C; per tant, tenim nou anys per esgotar aquest pressupost al ritme de les emissions actuals”, indica Canadell.

I si la meta és evitar un escalfamen­t per sobre de 20C, el “pressupost de carboni que ens queda per llançar són 1.230 GtCO , quantitat que es podria superar en 30 anys al ritme actual”, assenyala.

Si mirem enrere, apreciem que els últims anys l’augment de les emissions de l’energia fòssil s’ha desacceler­at. De mitjana assolia un màxim de +3% a l’any durant la dècada del 2000, mentre que l’última dècada ha baixat +0,5% anual, però els investigad­ors consideren insuficien­t aquest fre.

“Aquest any veiem un altre augment en les emissions globals de CO fòssil, quan necessitem una ràpida disminució”, va declarar Pierre Friedlings­tein, de l’Institut de Sistemes Globals d’Exeter, que va dirigir l’estudi.

“Els líders que es reuneixen a la COP27 hauran de prendre mesures significat­ives si volem tenir alguna possibilit­at de limitar l’es

La sobredimen­sió de l’aposta pel gas natural soscava els objectius climàtics, segons nous estudis

calfament global prop d’1,50C”, assenyala Corinne Le Quéré, professora d’investigac­ió de la Universita­t d’East Anglia, que planteja una recepta basada en renovables i plantació d’arbres perquè les emissions caiguin ràpidament. “No hem de permetre que els esdevenime­nts mundials ens distreguin del que és urgent i de la necessitat sostinguda de reduir les nostres emissions per estabilitz­ar el clima i reduir els riscos en cascada”, afegeix.

Mentrestan­t, el món va pel camí d’extralimit­ar-se en el seu intent de respondre a la crisi energètica provocada per Rússia recorrent a noves capacitats de subministr­ament amb gas.

Els projectes de producció de gas natural liquat (GNL) en construcci­ó, aprovats i proposats entre el 2021 i el 2050, afegirien 1.900 milions de tones de diòxid de carboni equivalent­s a l’any per al 2030. Aquesta xifra amenaçaria els objectius climàtics, segons l’organitzac­ió Climate Action Tracker.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain