La Vanguardia (Català-1ª edició)

Christie’s bat el rècord en una subhasta amb 1.500 milions

La licitació per la col·lecció de Paul Allen va coronar Seurat

- ARtncesc PeiRón Nova York. Correspons­al

A qualsevol ciutadà corrent li semblaria obscè observar una subhasta d’art quan es posen a la venda una galàxia d’obres mestres procedents d’una constel·lació de grans mestres. Els diners circulaven de boca en boca a la sala com si fos una partida de Monopoly.

Els milions se sumaven fins i tot de cinc en cinc en la licitació que dimecres es va celebrar a Christie’s de Nova York, on la venda de pintures i escultures col·leccionade­s per l’empresari Paul Allen, fundador amb Bill Gates de Microsoft, va batre tots els rècords després de superar els 1.506 milions de dòlars de recaptació. En poc més de dues hores.

Els 61 lots licitats la primera jornada dedicada al llegat d’Allen, que va morir el 2018, va fer miques la marca establerta a Sotheby’s al maig. Llavors es va arribar als 922 milions amb l’art del magnat immobiliar­i Harry

Macklowe i la seva esposa Linda, que el van comerciali­tzar com a part del caríssim procedimen­t de divorci.

Si la col·lecció Macklowe contenia nombrosos mestres del segle XX i icones del pop com Andy Warhol, Allen va acumular una àmplia gamma de peces de museu, des de vells mestres fins a impression­istes i moderniste­s dels Estats Units. Des d’una Ma

Dels 61 lots, cinc quadres van obtenir una cotització superior als 100 milions de dòlars

donna de Botticelli de mitjans del segle XV, venuda per 42 milions (48,4 amb impostos), fins al Café Cart de Wayne Tiebaud (sis milions).

S’havia creat molta expectativ­a. La seu de Christie’s, a la zona del Rockefelle­r Center de Manhattan, ha viscut cues de dues hores d’espera durant l’exhibició pública d’aquest tresor, incloent-hi creacions de Joan Miró, Salvador Dalí o Pablo Picasso.

Les poseuses, ensemble (petit version), de Georges Seurat, va ser la més cotitzada després d’arribar a un preu de 130 milions quan va sonar el cop de maça, quantitat que es va enfilar als 149.240.000 amb l’aplicació dels impostos. La montagne Sainte-Victoire, de Paul Cézanne, obtinguda per 120 milions (137.790.000), i Verger avec cyprès, de Vincent van Gogh, que va ascendir als 102 milions (117.180.000), la van seguir.

A aquest trio dels 100 s’afegeixen tècnicamen­t Paul Gauguin i la seva Maternité II, que va aconseguir 92 milions a la sala, i Birch forest, de Gustav Klimt, que en va recaptar 91. Quan els van aplicar els impostos, les obres van pujar a 105.730.000 i 104.585.000. Aquesta venda va suposar un rècord per a un Klimt en una subhasta. El seu màxim se situava en 88 milions per Retrat d’Adele Bloch-Bauer II, el 2006.

 ?? REDERIC J. BROWN / A P ?? Directius de Christie’s observen La conversa, de David Hockney
REDERIC J. BROWN / A P Directius de Christie’s observen La conversa, de David Hockney

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain