La Vanguardia (Català-1ª edició)

El futbolista ‘sense porc’

L’extrem del Dortmund Marco Reus també es perd per lesió Qatar 2022, el seu quart gran torneig amb Alemanya dels sis celebrats els últims 11 anys

- Toni L pe! "or#$ Bar/FP a

SFlick ha hagut de cridar Moukoko (17) i Adeyemi (20), i repescar el veterà Mario Götze (30)

chwein haben és una expressió alemanya que significa literalmen­t tenir porc, és a dir, tenir sort. Per això cada Cap d’Any els germànics tenen com a costum regalar-se porquets de massapà com a amulet de la bona fortuna. Però a Marco Reus (Dortmund, 33 anys) no devien regalar-li mai cap dolç amb forma porcina un 1 de gener, si més no els últims 12 anys, quan va començar la seva persistent mala sort.

Altrament, no s’explica tanta mala sort continuada del davanter del Borussia Dortmund i de la Mannschaft. Bé, de la selecció alemanya, més aviat poc. Només 48 partits en 11 temporades ha disputat l’extrem renà des que va debutar el 2011. En aquest número es quedaran les internacio­nalitats, perquè Reus es perd el Mundial, probableme­nt l’últim que disputaria. Un perill menys per a Espanya el dia 27 a Doha.

I és que la malastruga­nça de Marco Reus amb la selecció alemanya és recurrent, un fenomen digne d’estudi: s’ha perdut, amb aquest Mundial, quatre dels sis grans tornejos (Copes del Món i Eurocopes) que s’han disputat des del 2010, quan havia de debutar amb la Mannschaft, sent, als 20 anys, una de les millors promeses del futbol alemany. Havia de debutar perquè, quan el va convocar Joachim Löw per estrenar-se en un amistós contra Malta el 14 de maig del 2010, l’“artista del driblatge de Mönchengla­dbach” – com el descrivia la revista Kicker– es va lesionar tres dies abans amb un contractur­a a la cuixa. “N’estic

molt decebut, però també he de pensar en la meva salut; no té sentit anar-hi [a la selecció] i possibleme­nt lesionar-se encara més greument”.

Una sàvia decisió que, tot i això, va obrir la seva malastruga­nça. Es va estrenar, finalment, amb la seva selecció en un amistós davant Turquia l’octubre del 2011, va marcar el primer gol contra Suïssa el maig del 2012 –en una derrota–, va ser convocat (i va jugar, aquesta vegada sí) l’Eurocopa 2012 i amb Löw es va convertir en un fix de la selecció a la fase de classifica­ció per al Mundial 2014 (5 gols i 3 assistènci­es en 6 partits)... però 10 dies abans del debut es va lesionar en l’últim amistós contra Armènia: lesió del turmell esquerre. Adeu al primer Mundial, que va acabar guanyant Alemanya. Reus ho va veure per la televisió.

L’infortuni no va fer més que augmentar: següent torneig, Eu

rocopa 2016, baixa per pubàlgia; després de dos anys d’absència amb la selecció, sí que va anar al Mundial de Rússia el 2018, però Alemanya va caure estrepitos­ament a la primera fase; després s’acostava l’Eurocopa 2020, però la pandèmia va ajornar el torneig al 2021, quan Reus estava “exhaust” i no va ser convocat. I va arribar a les portes de Qatar’22, la seva última oportunita­t als 33 anys, Hansi Flick comptava amb ell, però una lesió de turmell, el 17 de setembre contra el Schalke, l’ha fet renunciar.

A més de Reus, és baixa Timo Werner, per la qual cosa Flick ha hagut de convocar els joves davanters Kai Harvetz (23), Youssoufa Moukoko (17) i Karim Adeyemi (20), i recuperar el veterà Mario Götze (30), després de 5 anys d’absència. A la llista hi ha dos jugadors de la Lliga, Ter Stegen i el madridista Rüdiger.

 ?? FRIEDEMANN VOGEL / EFE ?? Marco Reus, retirat en llitera en el partit contra el Schalke 04, el 17 de setembre
FRIEDEMANN VOGEL / EFE Marco Reus, retirat en llitera en el partit contra el Schalke 04, el 17 de setembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain