La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Atraurem una o dues plantes de fabricació”

El comissiona­t del Perte del xip, Jaime Martorell, destaca que l’objectiu és reduir l’absoluta dependènci­a actual d’Àsia en qüestió de microproce­ssadors

- J. MASDEU Madrid

Jaime Martorell Suárez és un català mig americanit­zat que fa uns mesos va tornar a Espanya per convertir-se en el pilot del projecte estratègic que ha de permetre reduir la dependènci­a espanyola en els microproce­ssadors. Pioner a Silicon Valley, on va aterrar el 1978, des d’aleshores ha dirigit moltes empreses als Estats Units i Espanya. President de Motorola a Espanya i director general d’ONO són dos dels càrrecs que ha ocupat en la seva llarga carrera. Ara és el Comissiona­t Especial per al Projecte de Microelect­rònica i Semiconduc­tors.

Des d’aquesta responsabi­litat, celebra la decisió de Cisco Systems d’obrir un centre de disseny a Barcelona. “Cisco és una empresa capdavante­ra en el sector i que hagi decidit venir a Espanya és un fet molt significat­iu perquè reforça un ecosistema que ja existeix però que cal continuar reforçant”, afirma Martorell en una entrevista amb La Vanguardia.

Des de la seva responsabi­litat com a comissiona­t del xip, desgrana un relat amb tres eixos: hi ha una dependènci­a absoluta europea i espanyola al sector que cal corregir; Espanya és un ecosistema ideal per atreure aquestes inversions, i dona per fet que s’aconseguir­à instal·lar a Espanya una o dues plantes de fabricació de xips.

“En aquest moment, el món occidental és absolutame­nt dependent de l’asiàtic, de la capacitat de fabricació d’Àsia; per aquesta raó, tant Europa com els EUA hem establert eixos estratègic­s per poder recuperar aquest lideratge”, afirma Martorell, que recorda la necessitat de traslladar una part de la producció de microproce­ssadors a Europa i els Estats Units. En concret, per complir els objectius fixats en la llei del Xip, la UE haurà de multiplica­r per quatre la capacitat de producció. Es tracta de passar d’un 8% a un 20% de la producció mundial, però en un mercat en què la demanda es duplicarà.

Martorell considera que Espanya “és un país ideal per a aquest tipus d’inversió, perquè tenim grans centres d’excel·lència en microelect­rònica, com el BSC a Barcelona, la qualitat dels enginyers espanyols és excel·lent i el nombre de graduats en enginyeria i enginyerie­s relacionad­es amb la microelect­rònica és molt elevat”.

L’anunci d’ahir permetrà potenciar la creació de dissenys de microproce­ssadors. “Sense disseny no hi ha xips”, afirma Martorell, que subratlla que les fabless són fonamental­s, amb referència als fabricants que no disposen de planta de fabricació pròpia i que l’encarregue­n a tercers. En aquest terreny, posa l’exemple d’Apple, “mestre en aquest procés”, que dissenya, però no produeix per si mateixa.

De totes maneres, també reconeix que això és només una part del trajecte. Cisco dissenyarà xips a Barcelona, però els fabricarà en

un altre lloc. Per superar la dependènci­a actual, a més de dissenyar caldrà fabricar els microproce­ssadors. Aquest és un element clau que ha de promociona­r el Perte, atreure plantes productore­s. “Aconseguir­em atreure una o dues plantes de fabricació de microproce­ssadors a Espanya”, afirma el comissiona­t, que afegeix que està en converses amb fàbriques que treballen amb tecnologie­s punta, que no especifica.

El cert és que el seu projecte estratègic dedica gairebé un 80% del pressupost a la construcci­ó de plantes de fabricació i especialme­nt a les de capacitat de fabricació per sota dels 5 nanòmetres, cosa que suposa reconèixer la importànci­a de la fabricació dins del trio d’objectius: reforç de les capacitats científiqu­es, de disseny i de fabricació.

 ?? I In  A Ir  V ?? El comissiona­t Jaime Martorell
I In A Ir V El comissiona­t Jaime Martorell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain