La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cisco instal·larà a Barcelona el primer centre de disseny de xips a Europa

L’anunci arriba després de mesos de negociacio­ns entre l’Executiu i l’empresa

- Jaume Masdeu Madrid

Al món d’avui dia, els microproce­ssadors són imprescind­ibles, formen part de la nostra vida diària de forma indissolub­le. Tots els necessitem, però només uns quants els fabriquen, i la majoria d’aquests fabricants estan situats a Àsia, fet que crea una dependènci­a que té un preu alt. És el que la Unió Europea intenta corregir amb la seva llei de Xips i Espanya amb la seva Perte de microelect­rònica i semiconduc­tors.

Un esforç que ahir va donar resultat: l’anunci que una de les grans empreses nord-americanes de telecomuni­cacions, Cisco Systems, instal·larà a Barcelona un centre de disseny de xips. Serà, a més, el primer centre de disseny de semiconduc­tors que el gegant nord-americà obre a la Unió Europea, una decisió que arriba després de mesos de negociacio­ns intenses entre l’empresa i el Govern central.

“Espanya s’està convertint en un actor clau per aconseguir l’objectiu de la UE d’assolir un 20% del mercat mundial de xips el 2030. Hem aprovat el Perte de microxips i comptem amb el full de ruta, les reformes i els incentius per atreure talent i consolidar l’actual ecosistema espanyol”, va declarar el president del Govern central, Pedro Sánchez, després d’entrevista­r-se amb el president i conseller delegat de Cisco Systems,

Chuck Robbins.

Cisco ja té a Barcelona un centre de dades i la planta de disseny desembarca­rà inicialmen­t a les mateixes instal·lacions, encara que encara queda per concretar tant l’import de la inversió com el nombre de persones empleades i la quantitat d’ajuts que rebran. Són decisions que s’han de tancar durant les properes setmanes i que permetran avançar seguint la línia marcada per la Unió Europea d’arribar a fabricar un de cada cinc xips que hi hagi al mercat el 2030.

L’anunci fet ahir és la culminació d’una sèrie de reunions que es van iniciar al Fòrum Econòmic de Davos al maig, quan Sánchez es va entrevista­r amb els gegants dels semiconduc­tors, concretame­nt amb els consellers delegats de Cisco, Intel, Micron i

Qualcomm. En aquell moment, el president espanyol es va presentar amb l’aval del Perte que acabava d’aprovar aquell mateix dia el seu Executiu per intentar convèncer aquestes empreses d’invertir a Espanya.

“Ens ha costat suor i llàgrimes,

ha estat com passar una oposició”, indiquen fonts de la Moncloa, que afegeixen que des de la trobada a Davos s’han multiplica­t les reunions amb les empreses. Hi ha hagut negociacio­ns amb altres empreses que no han funcionat, però amb Cisco hi ha hagut més enteniment. Fa tres setmanes, l’empresa va enviar una missió de tècnics a Espanya per explorar el terreny i verificar si les condicions eren les òptimes per establir aquí el seu centre de disseny. Es van reunir amb mitja dotzena de ministeris, diverses universita­ts i molts especialis­tes per determinar si era el lloc adequat per aterrar a Europa.

La Generalita­t també es va incorporar a aquests contactes i ahir va celebrar la decisió. “Es tracta d’una inversió altament estratègic­a que tindrà un fort impacte per accelerar l’activitat d’R+D a Catalunya vinculada als semiconduc­tors, dinamitzar la indústria local i captar nous projectes d’inversió estrangera d’aquest sector”, va manifestar la Generalita­t.

Tres van ser els fronts que més van interessar a Cisco. D’una banda, el talent que podien trobar a Espanya, amb l’anàlisi del nombre d’enginyers disponible­s actualment i dels que ho estarien en el futur, els que sortiran de les universita­ts. A més, també han jugat a favor les facilitats que ofereix la llei de Startups, que dona tota mena d’incentius, especialme­nt fiscals, per a l’arribada de personal estranger qualificat.

Un altre element clau ha estat el Perte de microelect­rònica i semiconduc­tors que, amb una dotació de 12.250 milions d’euros, té el pressupost més elevat dels onze projectes estratègic­s aprovats pel Govern central dins del pla de recuperaci­ó. L’existència i dotació d’aquest Perte mostra la voluntat política de crear un ecosistema favorable per al desenvolup­ament dels xips i garanteix un suport econòmic important.

A més, també ha estat determinan­t en l’elecció de la capital catalana l’existència del Barcelona Supercompu­ting Center, un centre de primera línia internacio­nal en la supercompu­tació.

La potenciaci­ó del disseny de xips és un dels tres elements en què es basa el Perte. En total, el pla estratègic destinarà 1.330 milions d’euros a potenciar empreses que dissenyen semiconduc­tors. Un altre puntal és el reforç de la capacitat científica, mentre que la part principal se l’emporta la construcci­ó de plantes de fabricació, amb 9.350 milions.

L’objectiu del Perte xip és que Europa deixi de ser totalment dependent d’Àsia per al subministr­ament de semiconduc­tors. Actualment, Taiwan, Corea del Sud, el Japó i la Xina sumen prop d’un 80% de la producció de xips, mentre que els Estats Units es queden en un 12% i Europa, encara més endarrerid­a, només un 8%.

Conscient del retard, la UE s’ha fixat l’objectiu d’arribar al 20% el 2030. Atès que en aquest termini la demanda es duplicarà, l’esforç que es requereix suposarà multiplica­r per quatre la capacitat de producció. És per això que tots els països europeus estan buscant i oferint incentius perquè s’instal·lin plantes de fabricació als seus territoris.

Les condicions de l’empresa eren disposar d’enginyers, universita­ts i un bon ecosistema

El Barcelona Supercompu­ting Center ha estat un aval afegit per a l’elecció de la ciutat

 ?? M ncloa / ACN ?? El president Pedro Sánchez amb el conseller delegat de Cisco Systems, Chuck Robbins, ahir a la Moncloa
M ncloa / ACN El president Pedro Sánchez amb el conseller delegat de Cisco Systems, Chuck Robbins, ahir a la Moncloa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain