La Vanguardia (Català-1ª edició)

Hisenda admet que l’impost a les fortunes se centra en Madrid i Andalusia

L’objectiu és harmonitza­r el tribut sobre el patrimoni

- Fernando h. Valls M

Nou pas en la batalla fiscal entre el Govern i les comunitats governades pel PP. El PSOE i Unides Podem han incorporat diversos canvis en la proposició de llei en què es creen els gravàmens a energètiqu­es i bancs. El canvi principal té a veure amb el nou impost a les grans fortunes, que s’incorpora com a esmena, i que gravarà els patrimonis nets superiors als 3 milions d’euros. L’objectiu, reconeix Hisenda, que és d’on han partit aquestes modificaci­ons, és “harmonitza­r” l’impost de patrimoni en els territoris on es bonifica totalment o parcialmen­t.

La nova taxa, per tant, se centra a acabar amb el “dúmping fiscal” que el Govern denuncia que hi ha a Madrid, Andalusia i Galícia, les tres governades pel PP. Així ho reconeix la norma promoguda des de l’Executiu i que està dissenyada per entrar en vigor l’1 de gener. L’objectiu és “disminuir les diferèncie­s en el gravamen de patrimoni a les comunitats autònomes, especialme­nt les que han desfiscali­tzat totalment o parcialmen­t” aquesta taxa respecte als contribuen­ts de territoris en què “no s’ha

optat per reduir la tributació per aquest impost”.

Dit d’una altra manera, el futur impost a les grans fortunes només tindrà vigor a les autonomies presidides per Isabel Díaz Ayuso, Juanma Moreno i Alfonso Rueda, que ara bonifiquen l’impost de patrimoni. A la resta de comunitats on es troba vigent la taxa serà deduïble per evitar la doble imposició.

L’esmena del PSOE i UP copia pràcticame­nt el mecanisme de funcioname­nt de l’impost de patrimoni i inclou una reducció del mínim exempt de 700.000 euros. Prenent aquesta referència, i segons les dades de l’Agència Tributària correspone­nts al 2020, a Andalusia hi hauria 18.997 declarants del nou gravamen a les grans fortunes. A Madrid la xifra oficial (19.508 contribuen­ts) està distorsion­ada perquè l’obligació de declarar aquest gravamen transferit és a partir d’un patrimoni brut de 2 milions. A Catalunya hi ha 82.465 declarants de patrimoni; a la Comunitat Valenciana, 23.892, i al País Basc, 16.000.

El futur impost a grans fortunes es meritarà el 31 de desembre del 2022 i se’n pagarà la primera quota el 2023. El període de vigència previst és de dos anys, revisables, i la recaptació estimada, de

El gravamen als bancs també afectarà entitats estrangere­s com ING o Deutsche Bank

La recaptació de les noves taxes anirà destinada a finançar les mesures de lluita contra la inflació

1.500 milions.

Pel que fa a l’impost a la banca, el PSOE i UP plantegen que el paguin també les “entitats de crèdit estrangere­s”. És a dir, ING, Deutsche Bank o BNP Paribas hi estaran incloses. Era una petició del BCE al seu informe de la setmana passada i una reclamació reincident dels afectats nacionals.

L’altra novetat important afecta la destinació de la recaptació dels tres gravàmens. S’utilitzarà per ampliar les mesures contra la inflació i ajudar les llars vulnerable­s.

 ?? Madr MnNAV  GI/n  / ?? La ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero
Madr MnNAV GI/n / La ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain