La Vanguardia (Català-1ª edició)

Wall Street es dispara davant la millora de la inflació als Estats Units

Els preus pugen un 7,7% a l’octubre i empenyen el Nasdaq més d’un 6%

- Francesc Peirón Nova York. Correspons­al

El Dow Jones es va disparar a l’alça. Va pujar més de 1.000 punts (3,69%), una cosa que no es veia des del 2020, en la prepandèmi­a, mentre que el Nasdaq va escalar un 7,35%. Així va reaccionar Wall Street després de coneixe’s el resultat de la inflació als EUA, millor del previst.

L’índex de preus del consum es va mantenir alt a l’octubre, a un 7,7% anualitzat. Tot i això, els experts van observar senyals prometedor­s que la pujada dels tipus comença a funcionar, després de quatre increments seguits de 0,75% i un total de 3,75% des del març.

El creixement de la inflació, el més baix des del gener, és més baix del pronostica­t, ja que s’augurava una pujada d’un 7,9% al còmput dels últims dotze mesos. Aquesta dada suposa el quart mes consecutiu de retrocés per sota d’un 8,2% del setembre i després del pic d’un 9,1% del juny, si bé continua flotant al territori del nivell més alt aconseguit des de la dècada dels vuitanta i gairebé quatre vegades per sobre de l’objectiu del 2% que té marcat la Reserva Federal (Fed).

Tot apunta, com ja va anunciar Jerome Powell, el seu president, que a la reunió del desembre els governador­s de la Fed continuara­n apujant els tipus, tot i que es preveu de manera més moderada, de mig punt.

De setembre a octubre, la pujada de preus es va quedar en un 0,4%, un percentatg­e també més baix que el pronostica­t (0,6%). Aquestes dades arriben dos dies després de les eleccions de mig mandat de dimarts, en què els nord-americans van assenyalar la inflació com el problema més important.

El president Joe Biden, que aquest dimecres es va felicitar, ja que el daltabaix dels demòcrates a les urnes no va passar (malgrat que perillava el control de les dues cambres del Congrés), va trobar en aquests números un argument més per perseverar en el seu camí. “Estem fent progressos per abaixar la inflació”, va dir. Però, va recalcar, demanarà temps i hi pot haver retrocesso­s.

Si s’exclouen els elements més volàtils, com el cost dels aliments i l’energia, el nucli de l’índex de preus va pujar un 0,3% l’últim mes i es queda en un 6,3% anualitzat, dades més baixes de les previstes, d’un 0,5% i un 6,5%.

La caiguda d’un 2,4% en el preu dels cotxes de segona mà va contribuir a alleugerir la inflació. Els costos de la roba es van encongir un 0,7% i, les cures mèdiques, un 0,6%.

“La tendència en la inflació és un desenvolup­ament a què donem la benvinguda i és una gran notícia”, va declarar Michael Arone, estratega de State Street Global Advisors, a la cadena CNBC.

“Però els inversors encara estan esperant a veure què fa Powell (si frena l’agressivit­at en l’increment dels tipus) i l’entusiasme d’aquest matí és una mica exagerat”, va matisar. Tot i això, l’entusiasme no va cessar i va contagiar les borses europees, que van tancar la jornada a l’alça.

Això no treu que es recordi, malgrat les clares esperances de retrocés, que la inflació es manté en una franja molt elevada, que aniquila els increments salarials, dificulta el consum i provoca ruptures a la cadena de subministr­aments.

 ?? TOM BRENNER / Reuter ?? El president Joe Biden
TOM BRENNER / Reuter El president Joe Biden

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain