La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ICF aprova avalar amb 40 milions el ‘hub’ de Nissan

L’acceptació de la garantia depèn del Ministeri d’Indústria

- Dolors Álvarez Barcelona

Després de l’aprovació del Perte de l’automòbil, arriba la cursa per a l’obtenció dels avals bancaris per poder rebre els ajuts aprovats. Per assegurar el projecte del hub de descarboni­tzació de Nissan la Generalita­t ha aprovat la concessió d’un aval de l’Institut Català de Finances (ICF) per un import de 40 milions d’euros. Però ha sorgit un altre problema: l’ICF no és una entitat bancària i per això el seu aval no seria vàlid, d’acord amb la normativa del Perte.

L’aval va ser aprovat dimarts pel Consell Executiu de la Generalita­t en espera d’arribar a un acord amb el Ministeri d’Indústria perquè flexibilit­zi els seus criteris. Així s’espera la taula de reindustri­alització de Nissan, segons fonts coneixedor­es de les negociacio­ns.

La solució es negocia contra rellotge, ja que dimarts expira el termini per a la presentaci­ó dels avals.

La situació ha reobert el debat sobre la necessitat que l’ICF es doti de fitxa bancària, com defensa el Govern català en contra del criteri del Banc d’Espanya. L’entitat supervisor­a que dirigeix Pablo Hernández de Cos va denegar a començamen­ts d’aquest any la petició de

El Perte reobre el debat sobre la necessitat que l’ICF disposi de fitxa bancària

fitxa que li va fer la Generalita­t el 2021.

Per al hub que encapçalen QEV i Btech l’obtenció d’avals està resultant difícil, entre altres coses perquè de moment no té unes instal·lacions amb què respondre davant la banca. Té un acord per això amb el grup australià Goodman, el candidat únic per gestionar els antics terrenys de Nissan a la Zona Franca, però cal esperar que es resolgui definitiva­ment el concurs llançat pel Consorci de la Zona Franca, cosa que encara trigarà unes setmanes.

En total, el grup que forma el hub rebrà 107,8 milions del Perte (pla estratègic per a la recuperaci­ó i la transforma­ció econòmica) per a una inversió de 305 milions. Com tots els beneficiar­is, ha de presentar avals per la mateixa quantitat dels ajuts, un requisit amb què el Govern vol assegurar que els diners públics es destinen al que s’ha compromès.

La idea de convertir l’ICF en un banc, captant dipòsits de clients, ja es va llançar l’any 2013, quan el Govern estava presidit per Artur Mas amb Andreu Mas-Colell com a conseller d’Economia. Mentre que el Banc d’Espanya afirma que l’ICF és una “entitat financera no monetària”, la Generalita­t aspira a accedir a les línies de finançamen­t del BCE en les mateixes condicions que la resta dels bancs.

 ?? ndreu Dalmau / EFE ?? Joan Orús, conseller delegat de QEV
ndreu Dalmau / EFE Joan Orús, conseller delegat de QEV

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain