La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Jo era un suec que volia viure a Barcelona sense renunciar al te”

Tinc 61 anys. Vaig néixer a Estocolm (Suècia) i visc a Barcelona. Casat, dues filles. Em vaig llicenciar en Ciències Polítiques i Empresaria­ls. Soc el fundador de Tea Shop. Vivim una crisi política. Els polítics no han sabut liderar, es veu en la polaritz

- Eca Sanchís*

ASuècia és típic tenir una caseta al camp, on la meva mare preparava infusions amb les herbes salvatges: el til·ler del jardí, el saüc, la gavarrera, les llavors seques de les roses salvatges...

Esmorzava te quan era nen?

Sí, te amb llet, tota la família, els cinc germans, a taula. I de nit, havent sopat, acompanyan­t els jocs de taula.

Quan va decidir que el te seria la seva professió?

Mentre feia el meu postgrau vaig venir a Barcelona a estudiar espanyol, i òbviament em relacionav­a amb danesos, suecs, anglesos, irlandesos... Era la Barcelona preolímpic­a i ho passàvem molt bé, però estàvem tot el dia prenent cafè.

Com motos.

Als nostres respectius països tots preníem te a litres i aquí et donaven unes infusions resseques perquè deixaven les capses al damunt de la cafetera, i t’escalfaven l’aigua on escalfaven la llet.

Un desastre.

Imbevible, aquesta va ser la llavor del meu futur. Vaig tornar a Suècia enamorat de Barcelona, però em vaig posar la corbata per treballar en una consultori­a, una llauna.

No era del seu gust.

No, aleshores tres amics em van proposar de portar un veler de 12 metres des d’Estocolm fins al Mediterran­i per travessar després l’Atlàntic fins al Carib. I amb sextant! Semblo un vell viking?

No, sona bé.

Aquella aventura es va convertir en un malson que vam aprendre a convertir en un repte que consistia a arribar vius i amb el vaixell sencer. Em va marcar molt i és part del meu destí, perquè vaig tenir molt de temps per pensar què era el que volia realment.

I què volia?

Viure a Barcelona sense renunciar al te. A Estocolm vaig contactar amb el senyor Vernon Maurís que importava i distribuïa te del seu país, Sri Lanka, i que s’havia educat a Londres. Abans d’anar a veure’l vaig comprar llibres sobre el te per fer-me l’entès.

Va funcionar?

“Què vol prendre?”, em va preguntar el senyor Vernon. “Un darjeeling, gràcies”.

El devia deixar impression­at.

“És el xampany dels tes!”, em va dir. Li vaig explicar que a Espanya hi havia coses molt bones però que no tenien cultura de te i que m’agradaria obrir una botiga. “Això és molt complicat”, em va tallar. Però vaig acabar representa­nt la seva línia de te en bossetes.

I com va anar?

Un desastre. “L’únic que aconseguim aquí amb el te és que es cobreixi de pols a les lleixes dels supermerca­ts”, em deien. De vegades al destí cal donar-li una empenta.

Com ho va fer?

Vaig perseguir i convèncer el senyor Vernon d’obrir una botiga a mitges, ell posava el te i jo la resta. Vaig demanar préstecs com un boig i vaig obrir la meva primera botiga a Barcelona el 1990.

I com va anar?

Era Nadal, i com que teníem teteres i tasses i tot era molt bonic, en vam vendre bastant, però va arribar la pujada de gener i ja no podia pagar el lloguer. Desesperat, vaig fer un fullet explicant que teníem més de mil varietats a la casa del te i el vaig distribuir.

I com va anar?

Dilluns al matí el telèfon no parava, gent preguntant on era la botiga del te. Es veu que havia sortit un article a La Vanguardia, va ser un punt d’inflexió.

Ara vostè és un potentat.

Vaig comprendre que calia sortir a explicar què era el te, ara tenim botigues per tot Espanya, al Brasil i a Itàlia, però el que soc és un apassionat del te.

Protegeix els boscos de Tailàndia.

El meu amic de la infantesa, Kenneth Rimdahl, va voler venir a treballar amb mi i ell es va encarregar de la botiga de Madrid, però en un viatge a Tailàndia es va enamorar del país i va decidir traslladar-s’hi.

Va ser per bé?

Al nord de Tailàndia, a la selva tropical asiàtica, es troba l’arbre salvatge de te d’una aroma meravellos­a, única, però els camperols estan cremant els boscos per fer plantacion­s de blat de moro, soja i pinya. Així neix l’oenagé per a la conservaci­ó d’aquella selva i del seu te.

La segona més gran i amb més biodiversi­tat del planeta després de l’Amazònia.

Donem a conèixer aquell te, ajudem els camperols a recollir-lo i reforestar. I aquest és el meu futur, crear projectes de recuperaci­ó i preservaci­ó de te en el seu hàbitat natural.

Diuen que el te és medecina.

Li explicaré el mite de l’origen del te. L’emperador Shen-Nung sempre bullia l’aigua abans de beure-la, un dia que era de viatge als seus servents els va caure una fulla d’un arbre de te i Shen-Nung es va entusiasma­r, va dir que aquella poció delicada li havia retornat la fortalesa.

 ?? Barcel nelrela ??
Barcel nelrela

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain