La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mor l’iranià que va viure durant 18 anys a l’aeroport de París

- Garz Be

Un refugiat iranià que va viure durant 18 anys a l’aeroport parisenc de Charles de Gaulle, i la història del qual va inspirar una pel·lícula de Steven Spielberg, va morir dissabte al mateix aeroport que va ser la seva llar durant tant de temps. Merhan Karimi Nasseri va morir d’un atac de cor a la terminal 2F al migdia. Agents de policia i un equip sanitari van provar de reanimar-lo sense èxit.

Feia setmanes que Nasseri havia tornat a l’aeroport que havia sigut la seva llar, a la terminal 1, entre el 1988 i el 2006, primer en uns llimbs legals perquè no tenia permís de residència i després per elecció. Dormia en un banc de plàstic, va fer amistat amb els treballado­rs de l’aeroport i es dutxava a les instal·lacions. Escrivia un diari, llegia revistes i observava els passatgers. A l’aeroport, l’anomenaven Lord Alfred, perquè es va convertir en un reclam.

Nasseri va néixer el 1945 a Soleiman (Iran), que llavors estava sota control britànic. El seu pare era iranià, i la seva mare, britànica. El 1974 va deixar l’Iran per anar a estudiar a Anglaterra. Quan va tornar, explicava, va ser detingut per protestar contra el xa i expulsat del país sense passaport. Va sol·licitar asil polític a diversos països europeus. Bèlgica l’hi va concedir, però segons el seu relat, li van robar la maleta amb els papers en una estació de tren de París. La policia francesa el va detenir, però no el podien deportar perquè no tenia documents oficials.

Es va refugiar a Charles de Gaulle l’agost del 1988. Van passar els anys i el 1999 França li va concedir el permís de residència, però ell es va negar a signar els documents, perquè no volia abandonar l’aeroport. Va viure allà fins al 2006, quan va haver de ser hospitalit­zat per una malaltia. Després va viure en un alberg de París per a persones sense sostre.

La seva història va inspirar l’argument de La terminal, una pel·lícula del 2004 de Steven Spielberg protagonit­zada per Tom Hanks, per la qual van ingressar alguns diners que van millorar una mica les seves condicions de vida.

Però setmanes abans de morir, com si ho sabés, va acabar tornant a l’aeroport.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain