La Vanguardia (Català-1ª edició)

Reaccionar­is i disgregado­rs

- Antoni Puigverd

LLa cultura ‘woke’ fa perillar la democràcia tant com la reacció trumpista

a gran escalada trumpista ha fet figa. No ha triomfat l’onada demagògica i mentidera, tot i que, dos anys enrere, molts dels nous parlamenta­ris es van esforçar moltíssim a negar els resultats de la votació presidenci­al i han jugat amb el foc de la guerra civil. El menystingu­t Biden ha salvat els mobles. Però, des de Florida, irromp amb gran pompa Ron DeSantis, conegut com “el Trump 2.0” o “el Trump amb cervell”. El perill del trumpisme no està conjurat. És far i guia de les dretes sobiranist­es i reaccionàr­ies de tot Occident, que intenten aprofitar la democràcia per imposar una visió racialment restrictiv­a, culturalme­nt jeràrquica, socialment constrenyi­da. Una democràcia que es confon amb el seu contrari: l’autoritari­sme.

Ara bé, si és fàcil, per suat i repetit, criticar les dretes extremes, comença a ser urgent que els corrents liberals i socialiste­s tinguin l’atreviment de confrontar-se amb la cultura woke, hegemònica a les universita­ts, la publicitat i la cultura. S’entén per woke (que podríem traduir per alerta!) l’obsessió per cultivar i condemnar tota mena d’ofenses (les reals i les que només una pell ultrafinís­sima pot detectar). La ideologia woke contraposa identitats de gènere, raça o cultura. Entén la societat com un puzle de trinxeres identitàri­es. Fomenta, per tant, la disgregaci­ó i l’antipatia social. Trivialitz­a les opressions barrejant les reals, les fictícies i les històrique­s.

Les imprescind­ibles lluites de dignificac­ió i alliberame­nt de tots els perseguits o maltractat­s per raons de raça, cultura, religió o opció sexual són patrimoni comú de liberals, demòcrates i esquerrans. Fins i tot els conservado­rs han fet seves aquestes batalles; i s’ha de celebrar. Però la cultura woke no en té prou: sospita de tot i tothom, veu atacs de gènere a tot arreu. S’irrita, moralitza, renya. Exigeix censura (es veu que només els woke tenen dret al sarcasme i a la ironia: la dels altres sempre és sospitosa). Cancel·la opinions. Fomenta linxaments. Abanderant el sentiment d’identitat de gènere, raça o cultura, dogmatitza a la universita­t i pretén conformar els infants a través del sistema educatiu.

La cultura woke i el reaccionar­isme trumpista són antagònics, però es necessiten molt: es retroalime­nten. Bombardege­n plegats la democràcia. Això és molt visible als entorns mediàtics progressis­tes de la Catalunya i l’Espanya actuals. Una cosa és acollir i defensar tothom, sigui com sigui o vulgui ser, i una altra imposar la discutible visió fluïda dels gèneres, en virtut del control de la universita­t, de la publicitat i de les institucio­ns culturals.

Mesos abans de les eleccions de mig mandat, als entorns liberals americans es deia, tímidament, que els demòcrates, en deixar-se arrossegar per l’activisme woke i molt especialme­nt per la causa trans, apostaven per la derrota. “Estem en risc de perdre la democràcia, si tot el que interessa a la majoria queda fora de la finestra”, deia Hillary Clinton. Obama va fer reflexions semblants. Però no eren crítiques franques, sinó instrument­als: defensant causes molt minoritàri­es, liberals americans i progressis­tes europeus estarien abandonant les necessitat­s de la majoria. Jo vaig més enllà. El progressis­me woke, convençut de posseir la veritat en exclusiva, pretén silenciar el debat. Totes les seves causes són benvingude­s, sempre que admetin la contradicc­ió. Altrament, la cultura woke, exactament com la reacció trumpista, fa perillar la democràcia.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain