La Vanguardia (Català-1ª edició)

Morgan Freeman ‘dixit’

- Gemma Sardà

ATwitter hi ha enrenou sobre si tocarà pagar o tocar el dos. Mentrestan­t n’hi ha que ja han obert compte a Mastodon. Per als que per edat ja no hem entrat a TikTok, mentre no ens decidim a abandonar les xarxes socials i anar a pagès a plantar cols, per a aquests temps convulsos potser un bon refugi per matar les hores és Instagram. Aquí tothom és feliç. Ens ensenyen els plats deliciosos que mengen, tant si cuinen a casa com si van de restaurant. Viatgen a indrets pròxims o llunyans, però sempre amb uns paisatges idíl·lics on sembla que no hi fa ni fred ni calor ni piquen els mosquits. Els museus ens omplen la pantalleta d’obres d’art que ens eixamplen l’esperit. Rebem recomanaci­ons de llibres que no podrem llegir ni en cent vides.

I enmig de tanta felicitat i propostes culturals hi trobo el perfil d’en Xavinorigu­is. No dona cap pista personal ni comparteix la ubicació. Pel que fa al cromatisme fa uns posts monòtons però elegants: un fons negre amb unes lletres blanques al damunt que sempre componen una citació signada per Morgan Freeman, amb l’actor siluetejat al costat. És una col·lecció de frases tòpiques que sentim a la feina, a casa, al bar, amb els amics o que diem nosaltres mateixos, que ens fan de mirall. Tan aviat esclafim a riure com se’ns glaça la rialla perquè ens hi veiem retratats. L’autor de les sentències es podria dir Pep Consciènci­es, però mola més Morgan Freeman, que, com canta Antònia Font, “és es negre de Million dollar baby: do you know? Maybe”.

El filòsof Freeman dispara coses com ara: “Ja hem comprat el peix per Nadal i l’hem congelat” o “Avui s’ha dormit més bé”. Altres frases van lligades a l’actualitat política: “No hi havia res preparat”, “No els penso votar mai més” o “Lo d’Itàlia es veia a venir”. Per Tots Sants: “Nosaltres no hi posem patata”. I quan estàs mirant Argentina, 1985 se t’escapa la que vas llegir fa uns dies: “Quin actoràs en Ricardo Darín”.

La meva preferida és: “Jo faré dos primers”. Són pensaments que retraten la vida d’avui: “Al final si un dia necessites el cotxe el llogues”, i que ja han esdevingut clàssics: “Google sap més de tu que tu mateix”. I la veritat és que en Morgan Freeman també.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain