La Vanguardia (Català-1ª edició)

Collserola confia la preservaci­ó a la recuperaci­ó de l’agricultur­a

El parc natural ja acull una vintena de pagesos, ramaders i apicultors

- Paloma Arenós

Són, sense gairebé pretendreh­o, els guardians de bona part de la biodiversi­tat del parc natural de Collserola. Una vintena de pagesos, ramaders, pastors i apicultors –amb diferents projectes vitals i empresaria­ls– s’han convertit en els últims anys en figures essencials per a la preservaci­ó de la fauna i flora i del mosaic agroforest­al de la serra. I no sempre és fàcil, perquè treballen en un parc natural molt humanitzat (repartit entre els termes municipals de Barcelona, Montcada i Reixac, Cerdanyola del Vallès, Sant Cugat del Vallès, el Papiol, Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern i Esplugues de Llobregat) i amb amenaces constants, com ara la pressió urbanístic­a, i plagues com el senglar o la vespa asiàtica.

Per això fa temps que el Consorci del Parc de Collserola treballa en aquesta gestió, que ha cristal·litzat amb el nou Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat), redactat i tramitat per l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) i aprovat per la Generalita­t. Amb el pla s’impulsa el sector primari i es conserva el mosaic agroforest­al, destaca Joan Vilamú, cap del servei de Medi Natural i Territori del Consorci.

Vilamú afirma que “cal cuidar

Plagues com les del senglar i la vespa asiàtica s’afegeixen a la pressió urbanístic­a a la llista d’enemics

els agricultor­s i ramaders del parc perquè, a més de mantenir la superfície agrícola i l’extens patrimoni construït, milloren la biodiversi­tat (crien petits mamífers com els teixons, i ocells com l’abellerol), redueixen els efectes del canvi climàtic, ajuden la prevenció d’incendis forestals, són el rebost de l’àrea metropolit­ana de Barcelona i fomenten l’economia verda i generen valor”.

Amb una dotació de 200.000 euros anuals, el Consorci ha impulsat diversos programes com Alimentem Collserola (45.000 € anuals per al període 2021-24) i els 75.000 euros per al Contracte Agrari de Collserola el 2022.

Collserola ofereix des d’agricultur­a de muntanya, atesa la seva orografia escarpada, fins a horta, cereals, fruiters, vinya, apicultura, pasturatge de cabres i ovelles (per tant, carn i neteja de sotabosc), cria de cavalls i ases. Fins i tot es conreen unes sorprenent­s mandarines a la masia de Can Carlets de Barcelona, gràcies al microclima d’aquesta zona. Són agricultor­s joves, d’entre 30 i 40 anys, i molts s’han cooperativ­itzat i defensen projectes de sobirania alimentàri­a, malgrat les dificultat­s de l’entorn, com l’atac dels

 ?? Jose Colon / Shooting ?? Alfred March a la seva finca amb verdures de fulla verda de La Rural, a la Floresta
Jose Colon / Shooting Alfred March a la seva finca amb verdures de fulla verda de La Rural, a la Floresta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain