La Vanguardia (Català-1ª edició)

El primer aniversari de Carles III

El rei anglès celebra avui el 74è aniversari a sis mesos de la coronació

- Marián el l á ar

Als 74 anys pot ser tard, fins i tot, per celebrar el primer aniversari com a jubilat o com a avi, però com a rei no s’havia vist mai. Carles Windsor, que passarà a la història com Carles III, els fa avui, dos mesos després de ser proclamat monarca del Regne Unit i a sis mesos vista de ser coronat.

Si Elisabet II va batre rècords per la seva longevitat i per la durada del seu regnat, el seu fill pot presumir de ser el rei que ha assumit el tron amb més edat. Fins ara, al podi hi havia Gustau VI Adolf de Suècia, que va arribar al tron als 69 anys, quan va morir el seu pare, Gustau V; Eduard VII d’Anglaterra, que va succeir la reina Victòria a punt de fer 60 anys, i Albert de Bèlgica, que va heretar la corona amb 59 anys, després de la mort del seu germà Balduí.

Carles III és rei des del 8 de setembre del 2022, immediatam­ent després de la mort de la seva mare, la reina Elisabet II, seguint la tradició monàrquica d’“el rei és mort, visca el rei”; a afectes constituci­onals, ho és de ple dret des que el 10 de setembre va firmar l’acta de proclamaci­ó davant el Consell d’Estat, però encara li falta passar per la cerimònia simbòlica de coronació.

Feia anys que, per a l’acte solemne, el més important d’un regnat amb el funeral, es preparava amb el nom d’operació Orbe, però ara s’ha rebatejat com operació Orbe Daurat, pel símbol d’or que representa el globus terraqüi sobre la corona reial i, també, per l’edat daurada del nou monarca. Als preparatiu­s hi intervenen funcionari­s del palau de Buckingham, del Govern, i també líders de l’Església anglicana.

La cerimònia, que se celebrarà a l’abadia de Westminste­r, com passa des de fa nou segles, tindrà lloc 69 anys i 11 mesos després de la d’Elisabet II, que es va cele

brar el 3 de juny del 1953. Carles III ja ha donat instruccio­ns perquè el solemne acte uneixi tradició i modernitat. L’arquebisbe de Canterbury, Justin Welby, presidirà la unció, benedicció i consagraci­ó de Carles III , però ja s’ha anunciat que la cerimònia estarà oberta a altres religions, i així reflectirà la realitat d’un país multiconfe­ssional. La coronació de la reina Elisabet va ser presenciad­a en directe per 8.000 persones, vestides totes amb grans gales, però a la de Carles III només hi assistiran 2.000 convidats, a qui s’aconsella vestir de manera cerimonial, però conforme als temps actuals. Segons un comunicat fet públic per Buckingham, “serà un acte solemne que reflectirà el paper del monarca en l’actualitat i mirarà cap al futur, alhora que estarà arrelat en la pompa i les tradicions històrique­s”. Una cerimònia oberta i inclusiva amb què Carles vol marcar un regnat.

Malgrat la pompa, la coronació d’Elisabet II va ser revolucio

 ?? Ma  Mumby/In   o / Getty ?? El petit Carles, de 4 anys, entre la seva àvia i la seva tieta a la coronació d’Elisabet II A la nova foto del balcó només hi haurà Carles, Camil·la, els prínceps de Gal·les i els seus fills
Ma Mumby/In o / Getty El petit Carles, de 4 anys, entre la seva àvia i la seva tieta a la coronació d’Elisabet II A la nova foto del balcó només hi haurà Carles, Camil·la, els prínceps de Gal·les i els seus fills
 ?? WPA Pool / Getty ?? Carles, etern príncep de Gal·les, es va convertir en rei amb 73 anys i 10 mesos
WPA Pool / Getty Carles, etern príncep de Gal·les, es va convertir en rei amb 73 anys i 10 mesos
 ?? ?? La història d’amor entre Carles i Camil·la es tancarà amb ella com a reina consort
La història d’amor entre Carles i Camil·la es tancarà amb ella com a reina consort
 ?? ??
 ?? PA Ima e% / Getty ??
PA Ima e% / Getty
 ?? !I" #A"" / !$! ??
!I" #A"" / !$!

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain