La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un entrenador català triomfa a Suècia

Futb l Martí Cifuentes, amb experiènci­a en equips de Segona B, va decidir buscar-se la vida al nord d’Europa i avui pot dir que ha classifica­t el Hammarby d’Estocolm per a la Conference League

- Joan Josep Pallàs Barcelona

S“Una cervesa, sisplau”, li canten en castellà milers de seguidors, encantats amb l’equip

Ibrahimovi­c va invertir calés en un club amb poc palmarès però amb més fans que cap altre equip a Escandinàv­ia

i hi ha un lloc que representa l’esperit de Södermalm, barri cèntric i cosmopolit­a d’Estocolm, aquest és el Morfar Ginko, regentat pels germans Joanna i Johan Ray. Restaurant, bar, centre neuràlgic d’activitats o simplement racó ideal per prendre unes copes amb els amics, els Ray tenen una debilitat compartida amb milers de suecs: es diu Hammarby, és un club de futbol i, malgrat que les seves vitrines sonin a espai buit (una lliga i una Copa en més de cent anys d’història), es tracta de l’equip amb més seguidors de tot Escandinàv­ia.

Per què? És difícil d’entendreho sense experiment­ar in situ un dels seus partits a casa, avui l’estadi Tele2 Arena, amb capacitat per a 33.000 espectador­s i que frega el ple a vessar amb assiduïtat. Les idees preconcebu­des sobre la cerebral societat sueca s’esfumen durant 90 minuts d’entrega gairebé religiosa. El prototip d’aficionat és transversa­l socialment: va dels orígens més humils a les profession­s liberals. Però quan roda la pilota, les diferèncie­s es difuminen i els càntics, constants, s’imposen. Un mal resultat no modifica l’estat d’ànim. Un és del Hammarby incondicio­nalment. Proliferen els tatuatges entre els fans i un respecte pels orígens humils de Södermalm, avui vençuts en gran part per un aire entre cool, neoburgès i hipster, traduït en l’actualitat en un club amb valors antiracist­es i promotor de causes pròpies de la social democràcia tradiciona­l, amenaçada últimament per la ultradreta. “Working class football club” (‘club de futbol de la classe treballado­ra’), diu el lema d’una dessuadora posada a la venda pel departamen­t de màrqueting.

I a què ve parlar ara del Hammarby? Doncs resulta que el seu entrenador es diu Martí Cifuentes, va néixer a Sant Cugat (Barcelona), i els germans Ray, com tota la comunitat bajen (així s’autodenomi­nen els seguidors del club blanc-i-verd) estan encantats amb ell. Aquesta temporada ha estat finalista de la Copa (la va perdre als penals contra el Malmö el maig passat) i s’ha classifica­t tercer a l’Allsvenska­n, la lliga sueca, només per sota del Häcken, campió per primera vegada, i del Djurgården, rival ciutadà. Amb això obté el passaport per a la Conference League, és a dir, competirà a Europa. “Estem encantats amb Cifuentes, és un dels millors entrenador­s que hem tingut, ha donat un toc diferent a l’equip, juguem millor”, diu la Joanna, tan aferrada al Hammarby que va arrencar literalmen­t del vell estadi el seu seient de sòcia i se’l va emportar a casa. En l’últim partit de lliga al Tele2, contra el Kalmar fa uns dies, milers de seguidors, entre ells els Ray, li van dedicar a Cifuentes un càntic divertit com a agraïment per la seva bona tasca. “Una cervesa, sisplau”. En castellà.

Martí Cifuentes (40 anys) va ser un jugador mediocre, així es descriu ell mateix, però és un entrenador inquiet i emergent. Va començar dirigint equips de Tercera com el Rubí i de Segona B com el Sant Andreu, el Sabadell i l’Hospitalet, però la seva ment oberta li exigia una escapada per atrevir-se a noves experiènci­es. Va viatjar amb el seu staff a conèixer altres maneres d’entendre el futbol (Països Baixos, Itàlia, Anglaterra...) i encara ho fa cada any. Ara acaba de visitar el Leverkusen de Xabi Alonso... i, finalment, després d’una visita a Suècia, li va arribar una proposta: dirigir la metodologi­a de l’AIK Solna d’Estocolm. Va dir que sí.

Cifuentes havia estudiat abans Empresaria­ls i va obtenir un Màster a la Universita­t Johan Cruyff, figura que sempre ha estat referencia­l a la seva vida. “Vaig créixer veient el dream team, vaig viure a Holanda i m’encanta la filosofia de l’Ajax”, explica a La Vanguardia Cifuentes, que va voler impregnar d’aquella idea de futbol la seva aventura sueca, just quan en aquest país s’obrien a nous conceptes més enllà del granític 4-4-2 dels anys vuitanta (el gran Göteborg), prolongat després per un tècnic icònic com Sven Goran Eriksson. Després de dues experiènci­es a Noruega (Sandefjord) i Dinamarca (Aalborg), va arribar la trucada del Hammarby. Fins i tot van pagar una clàusula de rescissió d’uns 300.000 euros per poder fitxar-lo.

“Quan van contactar amb mi no ho vaig dubtar. Vaig demanar permís a l’Aalborg i es van portar molt bé. Sense ser un club guanyador, el Hammarby sempre ha practicat un joc alegre i el seu seguiment social és molt fort. A més, ara està en creixement, té aspiracion­s”. Cifuentes fa referència a l’impuls atorgat recentment per un inversor il·lustre, Zlatan Ibrahimovi­c, posseïdor del 23,5 % de les accions (el 51% sempre ha de pertànyer als socis) i personatge global que ha acabat de posar el Hammarby al mapa. “És un club fantàstic amb uns aficionats apassionat­s. L’ajudaré a convertir-se en el millor club d’Escandinàv­ia”, va dir Ibrahimovi­c, provocant la ira dels aficionats radicals del Malmö, el club i la ciutat que el van veure néixer. Van destrossar una estàtua en el seu honor, de fet.

Pare de dos fills, Cifuentes s’ha establert a Estocolm per continuar fent història al Hammarby, i això que la seva parella, sueca, preferia la vida de Barcelona...

 ?? Michael Campanella / Getty ?? Martí Cifuentes dirigint el Hammarby en un partit de l’Allsvenska­n, la primera divisió sueca
Michael Campanella / Getty Martí Cifuentes dirigint el Hammarby en un partit de l’Allsvenska­n, la primera divisió sueca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain