La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Prat i Barajas pugnen per liderar el cobejat mercat asiàtic

Barcelona recupera vols a Seül i Singapur; Madrid monopolitz­a la ruta amb la Xina

- Maite Gutiérrez Barcelona

La incipient obertura dels països asiàtics als viatges internacio­nals després de la pandèmia ha agreujat la pugna per recuperar aquest cobejat mercat. Una competició que a Espanya està entre els aeroports del Prat i Barajas, i amb ells, empreses i institucio­ns que orbiten al seu voltant. No en va, les connexions aèries amb Àsia tenen un valor econòmic estratègic i qui millor se situï a la graella de sortida jugarà amb avantatge a l’hora de consolidar vols i relacions amb l’Extrem Orient.

El Prat compta aquesta temporada amb dues destinacio­ns a Àsia: Singapur i Seül, que ofereixen les aerolínies Singapore Airlines, Asiana i Korean Air (tres rutes en total). Abans de la crisi de la covid i del consegüent tancament aeri d’Àsia, l’aeroport de Barcelona també disposava de vols a tres ciutats xineses (Pequín, Xangai i Hong Kong) i tres pakistanes­es més (Islamabad, Lahore i Sialkot), amb un total de 20 rutes el 2019.

Per la seva part, l’aeroport de Madrid monopolitz­a en aquests moments la connexions amb la Xina, amb vols a Pequín (Air China), Xangai i

Hangzhou (Iberia), a més de Male (Maldives).

Així, l’efecte capitalita­t beneficia Barajas per tornar a iniciar les connexions amb la Xina. El Govern del país manté limitacion­s als viatges per la covid i el seu departamen­t d’Aviació Civil només permet a les companyies aèries nacionals volar a una ciutat per país, principalm­ent les capitals, destaquen des del Comitè de Desenvolup­ament de Rutes Aèries de Barcelona. “Per tant, el retorn dels vols d’Air China a Barcelona encara haurà d’esperar”, afegeixen.

El mercat asiàtic se li ha resistit sempre a Espanya. Les aerolínies del continent han prioritzat les connexions amb els països anglosaxon­s per raons històrique­s i de pes econòmic, tot i que els últims anys s’havien acostat més al Prat. “Es tracta d’un mercat difícil perquè tradiciona­lment és molt restrictiu, no està desregulat i es regeix per acords bilaterals;

has de tenir un teixit industrial i comercial amb relacions estables de qualitat i volum perquè les aerolínies inverteixi­n en aquests vols”, considera Pere Suau-Sánchez, professor de la UOC i de la Crandfield University.

Un dels arguments que Aena ha donat per ampliar l’aeroport de Barcelona és precisamen­t la potenciaci­ó del Prat com a nexe d’unió amb Àsia, preparant així la infraestru­ctura per atreure aquests vols de llarg radi. Segons dades del gestor aeroportua­ri, a part dels passatgers que van volar de manera directa des de les seves ciutats d’origen fins a Barcelona el 2019 –any previ a la crisi aèria– , l’aeroport va rebre 1,8 milions de viatgers procedents del mercat asiàtic de manera indirecta. Això és, que van volar fins al Prat fent escala en un altre aeroport, principalm­ent de l’Orient Mitjà. El marge de creixement de Barcelona, han afirmat, era ampli. La Xina, el Japó, l’Índia i Corea del Sud eren les principals procedènci­es dels passatgers indirectes.

Això no significa –prosseguei­x Suau-Sánchez– que Barcelona estigui desconnect­ada d’Àsia. Singapur és un aeroport de connexió global i Doha i Dubai exerceixen també d’enllaç

L’aeroport madrileny es beneficia de l’efecte capitalita­t en les connexions amb Pequín

 ?? Mané espinosa ?? Un avió d’Emirates, companyia que connecta el Prat amb Àsia a través de l’Orient Mitjà
Mané espinosa Un avió d’Emirates, companyia que connecta el Prat amb Àsia a través de l’Orient Mitjà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain