La Vanguardia (Català-1ª edició)

Línies vermelles sobre Taiwan

Biden i Xi parlen en persona més de tres hores per primera vegada com a presidents

- Lsma l Arana VAng Kong. Correspons­al

El primer cara a cara com a presidents entre Xi Jinping i Joe Biden no va oferir grans resultats tangibles ni declaracio­ns conjuntes, i va demostrar que continuen dividits entorn de temes com Taiwan o els drets humans. Tot i així, la trobada entre els líders de la Xina i els EUA va servir perquè tots dos exposessin les seves línies vermelles en un intent que la competició no derivi en conflicte i mantenir la comunicaci­ó. La reunió va tenir lloc ahir en un hotel de l’illa indonèsia de Bali. Tot i que ja s’havien vist cara a cara quan tots dos eren vicepresid­ents, va ser la seva primera trobada personal des que Biden va arribar a la Casa Blanca.

Amb les banderes nacionals de fons, es van saludar amb una encaixada i un somriure abans de passar a un saló on van conversar de manera “oberta” durant més de tres hores amb els seus respectius equips, segons va dir la Casa Blanca en un comunicat.

Els intents per desactivar les tensions i dur una mica de calma a les relacions es van deixar veure des del principi. “Compartim la responsabi­litat de demostrar que la Xina i els EUA poden gestionar

les diferèncie­s, evitar que la competició es converteix­i en conflicte, i buscar maneres de treballar junts en qüestions globals urgents que requereixe­n la nostra cooperació mútua”, va dir Biden davant les càmeres presents a l’inici. Després de la reunió, el comunicat oficial va reiterar aquest punt. “[La nostra] competènci­a no s’ha de desviar cap al conflicte”, per tant va apostar per treballar “de manera responsabl­e i mantenir obertes les línies de comunicaci­ó”.

Per la seva banda, el líder xinès va assenyalar que la situació actual de les seves relacions no corres

pon amb els interessos fonamental­s dels dos països ni amb les expectativ­es de la comunitat internacio­nal. “Com a líders dels dos principals països, hem de traçar el rumb correcte per a les relacions bilaterals i posar-les en una trajectòri­a ascendent”, va afegir.

Un dels principals temes abordats va ser el contenciós de Taiwan. Xi va advertir que la sort de l’illa és “la primera línia vermella que no s’ha de travessar”, i va assegurar que espera que els EUA facin “honor a la promesa” de no donar suport a una eventual declaració d’independèn­cia. “Qualsevol que busqui separar Taiwan de la Xina estarà violant els interessos fonamental­s de la Xina i el poble xinès no ho permetrà mai. Esperem veure pau i estabilita­t a l’estret de Taiwan, però la pau i la independèn­cia de Taiwan són irreconcil­iables”, van apuntar.

Sobre aquest punt, l’americà va reafirmar el compromís del seu Govern amb la política d’una sola Xina, però va advertir que s’oposa a un “canvi unilateral de l’statu quo” per qualsevol de les parts implicades i va criticar les “accions coercitive­s i cada vegada més agressives” de la Xina cap a Taiwan, “que soscaven la pau i l’estabilita­t” i “posen en perill la prosperita­t mundial”. Tot i això, en la roda de premsa posterior Biden també va dir que no creu que hi hagi cap “intent imminent de la Xina d’envair Taiwan”.

També van abordar la guerra a Ucraïna, tot i que els respectius comunicats oficials difereixen sobre a aquest afer. Si el de la Casa Blanca va assegurar que tots dos s’oposaven “a l’amenaça de l’ús d’armes nuclears a Ucraïna”, el comunicat xinès no contenia ni

“Hem d’evitar que la competició esdevingui conflicte”, diu el president nord-americà al xinès

rastre d’aquesta crítica. En canvi, es limitava a expressar “gran preocupaci­ó” per la situació a la zona i animava a reprendre les negociacio­ns de pau.

Biden va portar a col·lació el “comportame­nt provocatiu” de Corea del Nord, que ha augmentat les proves de míssils i es creu que està planejant el setè assaig nuclear. “Confiem que la part xinesa no busca una escalada” per part del seu aliat nord-coreà, va exposar davant la premsa, on va reconèixer no saber fins a quin punt Pequín té capacitat d’influir en les decisions de Pyongyang.

A més, Biden va expressar preocupaci­ó pels drets humans a Xinjiang, el Tibet i Hong Kong i va subratllar la necessitat que els dos països treballin junts per abordar desafiamen­ts transnacio­nals com el canvi climàtic, l’estabilita­t econòmica mundial o la seguretat alimentàri­a. Per això, van acordar que les converses entre els seus equips tirin endavant, i fins i tot ja es va avançar una futura visita a la Xina del secretari d’Estat nordameric­à, Antony Blinken, però sense entrar-hi en detalls.

 ?? KEVIN LAMARQUE / Reuter ?? Els presidents Xi Jinping i Joe Biden saludant-se ahir en un hotel de Bali (Indonèsia)
KEVIN LAMARQUE / Reuter Els presidents Xi Jinping i Joe Biden saludant-se ahir en un hotel de Bali (Indonèsia)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain